ŠTETI ZDRAVLJU: Zašto ne bi trebali pospremati krevet ujutro?Jeste li i vi jedna od onih osoba koja u jutarnjoj gužvi ne stigne složiti svoj krevet? Stručnjaci tvrde da je vaša lijenost zapravo dobra stvar. U posteljini na krevetu obično se nalazi oko 1.5 milijuna kućnih grinja koje negativno utječu na zdravlje, a čest su uzrok alergija i astme.

Ova mikroskopska bića vole tamna i vlažna mjesta, a ne vole sunčana, topla i suha mjesta – upravo onakvo okruženje koje se dogodi ako nepospremljen krevet izložite suncu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Experimental & Applied Acarology pokazalo je da nepospremljen krevet izložen suncu smanjuje količinu grinja na ovom mjestu.

Problem je u milijunima nevidljivih grinja koje žive u našim krevetima. Ta se životinjica hrani mrvicama mrtve kože koje padaju s naših tijela u naše kreveta. To čini madrace, deke, plahte i jastuke plodnim tlom za ova stvorenja. Kada spavamo duže vrijeme u krevetu, naša posteljina uzima vlagu iz naših tijela što omogućava grinjama da prežive i razmnožavaju se.

Znanstvenici stoga preporučuju jednostavan i učinkovit način da smanjite broj grinja u vašem krevetu – jednostavno ga ostavite nenamještenim. Za još bolji efekt, stručnjaci preporučuju perite posteljinu barem jednom tjedno u vrućoj vodi.

Pogledajte video:


Izvor: 24sata.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...