ŠTA JESTI ZA IFTAR, A ŠTA NA SEHURU: Savjeti nutricionista

Sehur je “noćni obrok”, priprema za post u danu koji slijedi, a iftar je glavni obrok u toku dana i vrijeme kada vjernici prekinu post te uživaju u hrani i piću.

5754023c-e14c-486d-9a8f-11dc0a0a0a6c-iftar-690x480

Treba birati da namirnice budu zdrave i hranjive, kako se organizam ne bi opteretio. U ovom periodu treba izbjegavati “bijelu” hranu poput bijelog hljeba, biljele riže, bijelog šećera. Umjesto toga odaberite hljeb i tjesteninu od integralnih žitarica kao što su heljda ili proso te organsku smeđu rižu.

Kada postite tijelo lagano dehidrira u toku dana, naročito sada kada je post u dugim, toplim danima. Zbog toga jedite mnogo voća s velikim procentom vode kao što su lubenica, dinja, bobičasto voće, a možete napraviti i sokove od voća bez dodatka šećera, supe i čorbe.

Treba limitirati unos kafe jer ona dehidrira tijelo. “Pokušajte s jednom šoljicom nakon iftara i nikako u vrijeme sehur”, savjetuje nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.

Također, treba izbjegavati prženu hranu, a umjesto nje konzumirati kuhanu i grilovanu hranu, objašnjava nutricionistica Ivković O'Reilly.

Najbolji način da umanjite osjećaj gladi jeste da na sehuru konzumirate proteine i povrće. Primjeri proteinske hrane su riba, jaja, sir, mahunarke, meso i morski plodovi. Zob, proso, heljda su žitarice sa visokim procentom hranjivih vlakana, kao i povrće i voće poput brokule, karfiola, špinata, jabuke, kruške, kajsije, breskve. Nakon iftara izbjegavajte prejedanje kolačima i drugim slasticama. Radije birajte voćne salate i laganije deserte.

Post je protuotrov za tijelo i sjajan “detoks” organizma od svih štetnih sastojaka koji su se nagomilali. Post će odmoriti probavni sistem te ćete se osjećati laganije i doći će do povećanja energije. Post utiče pozitivno na rad mozga, jer aktivira moždane ćelije i stimuliše proizvodnju drugih hemikalija koje su vezane za zdravlje nervnog sistema.

Izvor: novi.ba