Srpkinje i Bosanke ZA BRAK sa Hrvatima nude 10.000 eura I JOŠ PONEŠTO

Posjedovanjem pasoša sa žutim zvjezdicama cijena hrvatskih samaca porasla je i na do 10.000 eura, koliko im se u pojedinim oglasima nudi za potpisivanje bračnih dokumenata s partnerkom iz države koja još nije član EU.

57e8f5c4-a628-4d16-9e3c-20170a0a0a6c-novac-preview

“Ima li neki muškarac da oženi djevojku iz Srbije zbog papira uz novčanu naknadu? Eto, ona je spremna da plati, ja sam javio, kontaktirajte me da vas spojim i eto to je to… javite se u inbox. Mladoženja koji pristane na ovu ponudu automatski dobija posao u Njemačkoj jer on mora da bude ovde, a njen razlog jeste taj da bude sa svojim bračnim partnerom”, stoji u jednom oglasu na društvenim mrežama.

Radi se o tome da mnoge djevojke iz Srbije, Makedonije, BiH žele da odu u Njemačku gde bi živjele i radile, ali budući da njihove zemlje nisu u Evropskoj uniji, otežana im je mogućnost trajnijeg boravka.

Žene iz regiona sjetile su se stoga rješenja svog problema. Hrvatski građani mogu slobodno da se zaposle u zemljama Evropske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje su zadržale postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima.

U državama koje su hrvatskim radnicima uvele ograničenja zapošljavanja i prelazna razdoblja, poslije godinu dana rada uz takozvanu EU radnu dozvolu, kao hrvatski državljanin možete dobiti trajnu dozvolu rada u toj državi članici, nezavisno o važećim ograničenjima za hrvatske građane. Srpkinje, Bosanke i Makedonke spremne su stoga da plate mladoženju za koga nije važno kako izgleda nego da ima pravi pasoš.

“Sve je dobro dok se ne zaljubi”

Osim bračnog statusa, mladoženji se time menja i izbor karijere jer da bi brak imao smisao, budući da se hrvatsko državljanstvo ne dobija automatski, treba da ode u Njemačku na radno mjesto koje će mu osigurati mlada. Po njegovom dolasku u Njemačku i zapošljavanju, ubrzo dolazi i supruga koja bez problema dobija dozvolu boravka kao supruga državljanina zemlje koja je članica EU. Na taj način djevojka nema problema s ostankom u Njemačkoj i može da nađe sebi posao.

Ena je na taj način otišla iz Karaule pored Travnika u Rojtlingen da bi se pridružila suprugu Hrvatu kome je prije vjenčanja, skladno dogovoru, našla posao u restoranskoj kuhinji.

“On radi kao pomoćni kuhar u restoranu čiji vlasnik je Turčin. Bolje mu je nego u Hrvatskoj gdje je radio kao fizički radnik na gradilištu. Ja sam otišla za njim i zaposlila sam se u svojoj struci kao frizerka. Svako živi u svom stanu, ali ja sam kod njega ostavila dosta svoje odjeće, obuće, higijenskih potrepština, fotografija za slučaj da dođe kontrola. Dođem do njega dva-tri puta nedjeljno u stan da me vide komšije, a svratim mu i do posla. Njemu nije bilo teško da ode iz Hrvatske jer je pobjegao od nesrećne ljubavi, a ja sam jedva dočekala da odem iz svog sela u kome imamo jedan semafor. Odmah sam mu dala tri hiljade eura, a ostatak od još tri hiljade, mu isplaćujem mjesečno. Ako se zaljubim u Njemca koji će i mene htjeti, udaću ću se za njega, a ako ne, čekaću dok ne riješim svoj status dugotrajnim boravkom i radom. Sve je dobro dok se moj muž ne zaljubi”, objašnjava Ena.

Međutim, ovakav aranžman podrazumijeva mijenjanje života mladoženje pa takve dobrovoljce nije baš ni lako naći. Zbog toga im djevojke nude visoke iznose koji se kao i u opisanom slučaju daju u ratama jer je upravo nemaština natjerala djevojke na takve dogovore, pa često nemaju puni iznos za isplatu na ruke. Osim toga, isplata na rate je i garancija da novi mladoženja neće nestati pošto dobije miraz.

Drugi način je da mlada dođe u Hrvatsku i živi tu do dobijanja državljanstva. Nezaposlene djevojke koje po svaku cijenu žele da odu iz svojih neevropskih država pribjegavaju tom manje popularnom, ali prihvatljivom rješenju. Ako već mladoženja ne želi da ide iz zemlje, spremna je da ona živi i radi u Hrvatskoj, bar dok i sama ne dobije hrvatsko državljanstvo i popularni “zvjezdani pasoš”.

“Ima ljudi koji bježe iz svojih država, zemalja u okruženju, a Hrvatska je ulaskom u Evropsku uniju poželjna destinacija za bolji život i zapošljavanje. Prema Zakonu o državljanstvu, policija na zahtev Odjeljenja upravnih i inspekcijskih poslova, u čijoj je nadležnosti rješavanje zahtjeva o državljanstvu, provjerava na terenu sve uslove koje osoba treba da ispuni, od poznavanja jezika, pisma, istorije i drugog. Provjerava se i sa komšijama i rođacima da li te osobe koje su u braku žive zaista u zajedničkoj kući. Poznat mi je slučaj bosanske državljanke koja se udala za Hrvata jer je željela da u Hrvatskoj živi i radi. Ona se brinula za svog muža kada je obolio pred smrt, a kada je umro naslijedila je njegovu imovinu. Međutim, sin njenog pokojnog supruga, koji je znao sve činjenice, zatražio je da pola imovine prepiše njemu. Ona je to i uradila jer glavni razlog udaje nije bila imovina već papiri za ostanak u Hrvatskoj. U većini slučajeva imate takvu situaciju, udaju se za papire. Na kraju, kažnjivo je prikazivanje lažnih činjenica ili ako jedna od osoba ima već od prije neraskinut brak, a sklopi novi. Primjera radi, takva je situacija bila s jednim hrvatskim državljaninom koji je bio oženjen Amerikankom i tamo je živio”, rekao je Antun Novoselović, diplomirani kriminolog i bivši načelnik zadarske kriminalističke policije.

I muškarci traže evropske brakove

Ne nude samo neevropljanke novac za evropski brak, već na je tržištu i dosta muških ponuđača.

“Umjetnik sam i nisam imao budućnost u mom mjestašcu s pet hiljada stanovnika. Roditelji i sestra su mi pomogli i sakupili četiri hiljade eura pa sam preko upućenih osoba potražio pogodnu ženu u Hrvatskoj. Ona je udovica, starija od mene, ali bez djece. Zaista živimo zajedno, ali nismo konzumirali brak. Jedan od razloga je i što sam ja gej, što sam joj rekao odmah prilikom upoznavanja i dogovora, a to je i drugi važan razlog zašto sam otišao iz Srbije. Plaćam joj mjesečno iznajmljivanje sobe u stanu i na taj način smo izbjegli probleme s kontrolama. Njoj ne smeta da odem gdje želim kada dobijem hrvatsko državljanstvo jer ne misli više da se udaje, pa me neće tražiti zbog razvoda, a svoj stan je ionako ugovorom o doživotnom uzdržavanju ostavila sestričini i nemam šanse da joj ga otimam kao nasljednik”, kaže sagovornik “Slobodne dalmacije”, koji već tri godine živi u skladnom “korisnom braku”.

Izvor: Slobodna Dalmacija