SRBI I HRVATI SU NASTALI OD BOŠNJAKA? Evo šta još kaže Ferid Muhić, filozof i lingvista iz SkopljaProfesor dr Ferid Muhić, filozof i lingvista iz Skoplja, prvi predsednik Zukorlićeve BANU, osnovane 2011. godine. tvrdi da su, verovali ili ne, Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka!?

Bosnjaci-Hrvati-Srbi-620x350


On ima bogatu naučnu biografiju: diplomirao je filozofiju u Skoplju, doktorirao filologiju u Beogradu, fulbrajtovac i predavač na više zapadnih i maloazijskih univerziteta. Objavio je pedesetak knjiga, imao je mnogo polemičkih nastupa po bosanskim medijima, a jedan od njegovih stavova je sledeći:

– Do kraja 19. veka niko u Bosni nije bio Srbin i Hrvat, već pravoslavac i katolik. Veliki deo bosanskih Srba i Hrvata su Bošnjaci, koji su primili hrišćanstvo. Ne postoji nijedan dokument o prisilnom prihvatanju islama na Balkanu. To je uvek bilo dobrovoljno, i to je veliki moralni čin i akt hrabrosti, jer se radi o radikalnom prekidu s dotadašnjim načinom života: nema više alkohola, svinjetine, valjalo we pet puta klanjati na dan, postiti, do 50. godine biti turski vojnik. Turci nisu terali hrišćane u vojsku, jer se smatralo da je Božji greh siliti nekoga da gine za boga u koga ne veruje – tvrdi on i dodaje:

– Svi u Bosni moraju prihvatiti da su Bosanci, i to je tako i tu nema razgovora, jer svi govore bosanskim jezikom. Srpski i hrvatski jezik su samo istočna i zapadna varijanta bosanskog jezika, koji je standardizovan pravopisom oko 200 godina pre Vukovog rečnika. Nigde se ne pominje, na primer, odakle vode poreklo Bošnjaci muslimani, već samo kaže da su tu odvajkada i da su nikli u Bosni s prvom travom.

Povodom srpskih osporavanja i napada na bosanski jezik, on kaže da Bošnjaci moraju ispoljiti gnev, a ne bes: gnev je moć, otvara oči, ispravlja nepravdu, vraća svest i samopoštovanje. Treba kao Englezi, kada ih je napao Hitler, proliti krv, znoj i suze, ali odbraniti svoje i našu Bosnu. Republika Srpska je najkrvavije parče zemlje na planeti i još ima u svom imenu odrednicu republika, to je čist državni atribut. To treba ukinuti tako što se neprestano mora vikati da je to genocidna tvorevina, dok sama, što rekao Avdo Sidran, ne otpadne kao sasušena krasta sa zdravog bosanskog tkiva.

U jednom od svojih izlaganja pozvao se na izlaganje nekog francuskog istoričara Ernana iz 1882. godine na Sorboni, koji je navodno rekao da se nacionalna istorija pravi lažima, sve dok narod ne počne verovati da je to istina. Tako su radili Srbi, dopisao je Muhić tog Francuza.


Izvor: Večernje novostiPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline