SPASI SVOJ ŽIVOT DOK JOŠ NIJE KASNO: Ovo su znakova koji ukazuju da imate KRVNI UGRUŠAK, može imati fatalne posljedice!

U našem tijelu se svakog trenutka dešavaju sitne povrede krvnih sudova i okolnog tkiva. Srećom, postoji složen mehanizam zaustavljanja krvarenja i popravke oštećenog.

Taj proces ostaje za nas nevidljiv sve dok se ne povrijedimo, vidimo krvarenje i pratimo proces spontanog zaustavljanja krvarenja i zarastanja rane.

Kod povreda je normalno da dođe do zgrušavanja krvi zato što se na taj način sprječava daljni njen gubitak i potiče se zarastanje rana. Ukoliko osoba pati od prekomjernog zgrušavanja krvni to može biti opasno jer može dovesti do tromboze.

U tom slučaju se kod tih osoba stvaraju krvni ugrušci koji začeše krvne sudove a to može dalje dovesti do fatalnih posljedica kao što su srčani i moždani udar.

Ovo su neki od simptoma ovog stanja:

– Bolovi u nogama mogu ukazivati na ovo stanje. Osim toga javljaju se grčevi.

– Neobjašnjivi kašalj, kašalj koji traje dugo vremena bez određenog razloga, može ukazivati na krvne ugruške.

– Bolovi u grudima, otežano disanje mogu ukazivati na prisustvo krvnog ugruška u predjelu pluća, osim toga može ukazivati i na ostale srčane tegobe. Vrtoglavica je još jedan od simptoma.

– Kratkoća daha, bolovi pri dubljem udisaju, nemogućnost dubokog udisaja, su također pokazatelji ovog stanja.

– Oticanje nogu je još jedan pokazatelj, a krvni ugrušci dovode do tromboze i sprječavaju normanlu raspodjelu kisika prema organima.

– Crvene pruge, linije na koži su veoma čest simptom ovog stanja.

– Ukoliko uočite neki od ovih simptoma, obavezno što prije posjetite ljekara i ni po koju cijenu nemojte da ih zanemarujete. Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi, ako želite možete ga podijeliti i sa vašim prijateljima.

Izvor: novi.ba