SMRTONOSNO NEVRIJEME TUTNJA KA EUROPI: Prijete nam poplave, požari i oluje, ljudi u panici

Istraživanja su pokazala da će Evropu pogađati smrtonosne ekstremne vremenske neprilike svake godine. Studija otkriva da se radi o nevremenu koje se dešava “jednom u 100 godina”.

Poplava-nevreme-kisa-oluja-Evropa-670x447

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu “Klimatske promene”, veliki požari, poplave i oluje će uticati na određene delove kontinenta svake godine do 2050.

Ovo pitanje je na “istorijski visokom nivou” jer će Evropa proći kroz “progresivan i značajan rast klimatskih opasnosti”, kako je navedeno. Takođe, najugroženije područje je jugozapad kontinenta.

Istraživači ističu da će se ključna žarišta biti duž obale i na poplavljenim ravnicama u južnoj i zapadnoj Evropi, gde je naseljenost velika.

Mediteran će morati da se suočava svake godine sa ekstremnim sušama, priobalnim poplavama i toplotnim talasima do kraja ovog veka.

– Ovo bi trebalo da bude upozorenje vladi i institicijama koje su zadužene za pripremu rešenja i adaptaciju strategije – naveo je Đovani Forcieri, glavni autor i naučnik na Institutu Evropske komicije za zaštitu životne sredine i održivost.

Izvor: independent.co.uk