SLUČAJ KOJI JE ZGRANUO HRVATSKU: Pedofil pušten iz zatvora i još će dobiti odštetu

Davor Lonić (60), osuđeni pedofil iz Bibinja, koji je zbog spolnog odnošaja s djetetom 12. svibnja 2012. godine pravomoćno osuđen na kaznu u trajanju od 12 godina, izašao je iz zatvora.

thinkstockphotos-470543414

Postupak protiv njega obustavljen je sedam godina prije odsluženja kazne a Županijski sud u Zadru dopustio mu je obnovu kaznenog postupka budući da je prethodno Europski sud za ljudska prava usvojio njegovu tužbu na uvjete u zatvoru i nepravično suđenje.

Djevojka pokušala samoubojstvo

Njegovo zlostavljanje, silovanje i bludničenje počelo je kada je djevojčica imala deset godina i trajalo je sve dok nije krenula u drugi razred srednje škole. Djevojka je jednom pokušala samoubojstvo ali je spašena u zadnji tren. Nakon toga htjela se zarediti u strogom redu karmelićanki. Zbog traume koju joj je nanio pati od teškog oblika PTSP-a.

Županijski sud u Zadru odlučio je da će Loniću produljiti istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude. No, Vrhovni sud je to ukinuo. U ponovljenom odlučivanju Županijski sud u Zadru odredio je Loniću mjeru zabrane približavanja djevojci. Lonić je izašao na slobodu 27. siječnja.

Krivnja je nedvojbeno utvrđena

Lonićeva krivnja je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđena. U više je navrata djevojku prisilio na spolni odnos, a prvi put u podrumu njegove kuće, kada je imala samo deset godina. Krajem srpnja 2006. godine, kada je išla u sedmi razred, opet ju je odvukao u podrum gdje joj je pokazivao slike golih žena. Odbila je skinuti odjeću pa ju je on nasilno skinuo i potom slikao golu mobitelom, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je presudu zadarskog Županijskog suda potvrdio Vrhovni sud, Lonić je prebačen u Pulski zatvor, gdje se odmah počeo žaliti na uvjete; da je odvojen od obitelji, da ih je sedam u ćeliji od 23,5 kvadrata, da se ne može kretati i redovito tuširati, da mora mokriti u bocu… Žalbe su odbačene ali on se žalio Europskom sud za ljudska prava u Strasbourgu koji je presudio u njegovu korist.

Žalio se na pulski zatvor

Uz to, prihvaćena mu je i tužba zbog povrede “prava na pravično suđenje” jer mu Vrhovni sud u žalbenom postupku nije dostavio podnesak koji je podnio tužitelj, a nije mu omogućeno ni sudjelovanje u raspravi koja se nakon žalbe vodila pred Vrhovnim sudom.

Država mu zato mora platiti čak 10.000 eura odštete zbog nehumanih uvjeta u pulskom zatvoru i još dodatnih 4000 eura naknade sudskih troškova.

Izvor: Slobodna Dalmacija