SLIJEDI VELIKI OBRAT: PADA PRESUDA ŠEŠELJU!?

HOĆE LI PRESUDA ŠEŠELJU PASTI? Glavni haški tužitelj tvrdi da su suci iznijeli pogrešne činjenice.

pxl_310316_12788944

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz opovrgnuo je tvrdnje da je optužnica protiv Vojislava Šešelja bila loše pripremljena, te da je zbog toga donijeta oslobađajuća presuda.

“Zasigurno nismo loše pripremili optužnicu. Jeste li imali priliku vidjeti i stavove suprotne onima talijanske sutkinje”, pita Brammertz podsjećajući na izdvojeno mišljenje sutkinje Flavie Lattanzi koja je zaključila kako su Šešeljevi zločini dokazani.

“Neće vas čuditi što ne dijelim mišljenje dvojice sudaca koje je bilo temelj presude“, naglasio je on, rekavši da su suci iznijeli činjenice na način koji je u “flagratnoj” suprotnosti s onim kako se gleda na ratove u Hrvatskoj i BiH.

Ova presuda suprotna je desecima drugih

Prema njegovim rečima, njihova analiza je u suprotnosti i s desecima drugih presuda, a, kako je dodao, moglo bi se pomisliti da se radi o presudi za neki drugi sukob.

000_par2087774

“Imam problem s tim kada suci ocjenjuju da su Šešeljevi borci samo pomagali svojim ljudima i da nisu počinili kaznena djela, da nije bilo protjerivanja, nikakvih planiranih i sustavnih napada na civile. To jednostavno ne odgovara istini da su ljudi samo iz humanitarnih razloga autobusima premještani u druge dijelove zemlje. Zbog toga ćemo najvjerojatnije podnijeti žalbu na presudu“, objasnio je Brammertz podsjećajući na probleme u procesu protiv Šešelja.
Problemi tijekom suđenja

“Postupak je na početku odugovlačen zbog Šešeljevog štrajka glađu. Radio je to jer se želio sam braniti. Tri puta je kažnjavan, jer je odao imena zaštićenih svjedoka, a protiv trojice njegovih suradnika vodi se postupak zbog manipulacije dokazima. Srpske vlasti trebale su ih još prije godinu dana uhititi i predati Haagu. Oni su utjecali na svjedoke”, istaknuo je Brammertz.

Glavni haški tužitelj, koji krajem ovog mjeseca stiže u Hrvatsku, nije želio kritizirati suce, ali nije dopustio ni da se kritiziraju potezi tužiteljstva, bez obzira što je tijekom suđenja naišlo na niz problema. Prije svega tu se radilo o svjedocima koji su naglo donijeli odluke da više ne žele dati iskaze na sudu.

“Naravno da bih želio da u žalbenom postupku realnost ratova ponovo bude priznata. Međutim, još imamo suđenje protiv Ratka Mladića, koje bi trebalo biti zaključeno do ljeta, a presuda izrečena iduće godine”, zaključio je Brammertz.

Izvor: B92.net