SAVJETI ZA ŽENE: “Kuhajte mu i šutite, inače će naći drugu”

Ovaj tekst vjerojatno će šokirati feministkinje, ali da, ovo su savjeti koji su se davali ženama pedesetih godina prošlog vijeka.

zena-kuha-djeca

Savjeti o seksu uvijek su bili dobrodošli pa tako i u prošlom stoljeću, kada su parovi u brak ulazili najčešće bez ikakvog seksualnog iskustva.

U to vrijeme seks nije trebao pružiti užitak ženama i često je bio izvor mnogih neugodnosti.

“Suprug prvu bračnu noć može olakšati supruzi tako što će si naći nekog posla dok se njegova mlada priprema”, napisao je psiholog i bračni savjetnik dr. Clifford R. Adams u časopisu Moderna mlada 1952. godine.

“Može joj čak predložiti da se vrati za 15-20 minuta, što će joj ostaviti dovoljno vremena da ga dočeka u krevetu kada se vrati”, savjetuje Adams, dodavši kako mlade supruge nisu trebale mnogo očekivati.

“Mnoge mlade supruge ne dožive orgazam na početku braka i to ih ne bi trebalo brinuti”, napisao je Adams i naveo kako je jedno istraživanje pokazalo da je manje od 25 posto žena priznalo da su doživjele orgazam u prvih nekoliko tjedana braka.

1. Prvi seks – bez predigre

Adams je opisao i kako izgleda vođenje ljubavi: nakon nekoliko trenutaka zagrijavanja, slijedi koitus.

“U prvim danima braka ovo bi se trebalo izvoditi nježno. Nakon nekoliko dana možete uživati u ljubavi bez granica. Bračni parovi ne bi smjeli zaboraviti na važnost klimaksa jer se na taj način smanjuje stres”, podsjetio je savjetnik.

Godine 1950. objavljena je i detaljna, ilustrirana Enciklopedija seksa u kojoj su prikazani i malo bizarni dijagrami u kojima se ženski spolni organi uspoređuju s kokošjima. Jedan od najvažnijih savjeta u knjizi bio je da za vrijeme seksa parneri ne smiju zaboraviti – disati.

U priručniku Kada se vjenčate iz 1953. sociolozi Eveline Duvall i Reuben Hill pokušali su objasniti mladićima zašto ih ponekad dobre djevojke “izazivaju iako nisu spremne ići do kraja”.

Kao glavni razlog takvog ponašanja naveli su nepredvidljivu žensku požudu.

“Ženski seksualni odgovori toliko su opći i raspršeni da one često ni same ne znaju da su uzbuđene te su vrlo često potpuno nesvjesne da svojim ponašanjem uzbuđuju mladiće i prelaze granice koje zapravo ne žele preći”, piše u enciklopediji.

2. Ljubav ide kroz želudac

Ako su željele da njihov suprug bude zadovoljan, mogle su zaboraviti na seksi donje rublje i inteligentne rasprave. Stručnjaci iz 50-ih smatrali su da ljubav ide preko želuca. Kako ih muž ne bi ostavio zbog gladi, žene su uvijek morale paziti da pripreme “poštenu večeru”.

“Društveno okupljanje, poslijepodnevni čaj ili bilo što drugo nije opravdanje da večera ne bude pripremljena na vrijeme i dočeka supruga kada dođe kući nakon napornog radnog dana”, napisao je A.H. Tyere u svojem općeprihvaćenom priručniku iz 1951. naslovljenim Seksualno zadovoljstvo i sretan brak.

No, nije bilo dovoljno samo skuhati ukusan obrok nego su žene morale održavati određene standarde. Jedan od njih je bio savršeno izglačani stolnjak i lijepo uređena spavaća soba s finom posteljinom.

Žene koje su “konstantno pripremale nejestivu hranu, hladnu i bezokusnu, koju su servirale na kuhinjskom stolu preko kojeg su raširile tek kuhinjsku krpu, nisu trebale biti iznenađene ako im je suprug često telefonirao iz ureda kako bi ih obavijestio da je zatrpan poslom i neće stići na večeru”, pisalo je u priručniku.

3. Šutnja je zlato

S obzirom na to da je bilo jako teško razvesti se, postojalo je mnoštvo savjeta kako produljiti trajanje braka. Obično su žene bile te koje su morale usrećiti muškarce, a to je svakako isključivalo bilo kakvo prigovaranje.

“Iako muškarac može dugo slušati prigovore, vjerojatno to neće zauvijek trpjeti. Njemu je potrebna tišina kako bi pronašao svoj mir i učinio život podnošljivim pa nemojte da to traži izvan vašeg doma. A mogao bi”, jedan je od savjeta za sretan brak.

Uz to, žena je uvijek morala slušati muškarca kada bi joj se obraćao, u idealnim uvjetima sa zanimanjem.
Bez obzira na brige i vlastite želje, kako bi se očuvao brak, za žene je bilo najbolje da – šute.

Pedesetih je godina veliku popularnost i čitanost imala kolumna sa savjetima nazvana Može li se spasiti ovaj brak. U njoj je Teta Agony zbunjenim čitateljicama dijelila savjete koje danas, bez zadrške, možemo nazvati suludima.

Jedna je žena 1957. godine pisala o tome kako ju je suprug, kasno se vrativši s poslovnog puta, udario.

4. ‘Tuče te jer nije zadovoljan – zadovolji ga’

“Kada me suprug zlostavlja pred djecom ili me ponižava pred susjedima, samo se želim sklupčati i umrijeti”, napisala je čitateljica.

Teta Agony na to joj je odgovorila prilično bešćutno.

“Ako želite miran obiteljski život, morate naučiti dati suprugu što želi i na taj mu način pomoći da kontrolira svoj temperament”, savjetovala je kolumna.

U slučaju da je neka žena imala tako sjajnog muškarca koji bi je izvodi u restorane, žena je imala dvije uloge: znati gdje joj je mjesto i paziti kako sjedi.

Ona nije smjela ništa naručiti sama, čak ni čašu vode – to je sve činio muškarac jer je on, naravno, najbolje znao što joj je potrebno.

Izvor: b92.net