Sarinu priču MORAJU da pročitaju sve žene: Jedan PAPA TEST promenio je njen život!

Koliko ste puta pomislili da baš sad nemate vremena za lekara? Ili se možda plašite odlaska u strahu od eventualnih loših vesti? Na ovim prostorima se preventivi poklanja najmanje pažnje, a Sarina priča će vam pokazati koliko je upravo ona važna!

123648_sarapetrovictt_630x0

Sara Petrović (25) iz Beograda kaže da, da je odlagala taj odlazak kod ginekologa zbog navodnog nedostatka vremena, danas zaista “ne bi imala vremena ni za šta”, jer je taj Papanikolau test (PAPA test) odlučio njenu sudbinu.

– Na kontrole sam išla redovno, a poslednji papa test imala sam tri meseca pre trudnoće. Potom sam, 10 meseci nakon porođaja, otišla na idući pregled, koji jesam odlagala zbog nekih “bitnijih” obaveza, i znam da je trebalo da ga i ranije uradim, ali ni ovo nije bio strašno dugačak period. Sve u svemu, taj test uradila sam krajem februara, a rezultat sam dobila u martu – glasio je da sam treća b grupa – priča Sara.

Nakon što je u Domu zdravlja dobila rezultat, lekar ju je uputio u Gradsku bolnicu na dalje analize. Odlučili su se za biopsiju, a rezultat koji je dobila bio je SIL-high grade, koji je zahtevao operativno lečenje. Upućena je na konizaciju “hladnim nožem”, a uklonjeno tkivo poslato je na patohistologiju.

Tamo je saznala da su ćelije HSIL, odnosno da veliki broj ćelija epitela ima neke izmene, tačnije da su CIN3 i CIN2 (CIN3 se još naziva i nulti stadijum kancera ili predstadijum), i u aprilu je bila upućena na operaciju, koja je urađena u opštoj anesteziji, a nakon toga provela je sedam dana u bolnici zbog mogućih postoperativnih komplikacija koje mogu da prate ovu intervenciju.

– Strašno je teško prihvatiti da nešto sa našim zdravljem nije u redu. Ali moramo biti objektivni i za što kraće vreme doći do konkretnih rezultata i odraditi terapiju. To se ne dešava u trenutku života kad je nama zgodno, jer, realno, niko nikada neće reći: “E sad imam nekoliko meseci za zezanje sa lekarima, odsustvo od svih obaveza i troškaranje na sve nepredviđene sitne ili krupne stvari koje prate bolest”.

Zato ne treba da biramo kad nam je zgodno da idemo na preglede, već da napravimo neki raspored i da ga se držimo.

Ne smemo se plašiti rezultata. Koji god da je rezultat, koliko god da je loš, za nekoliko meseci može biti samo gori.

Zato bolje danas da čujemo da ne valja, da imamo problem, nego za nekoliko meseci da od lekara čujemo: “Žao nam je što problem nismo ranije videli, sad nemamo rešenje” – kaže Sara.

Sada je, kaže, skraćena samo za veliki deo grlića materice. Ali je srećna, zdrava i ima mnogo vremena za sve što je bitno u životu! Zato obavezno odmah zakažite sve preglede koje odlažete već mesecima!

Izvor: blic.rs