Samohrana majka dobila OTKAZ dok se liječila od KARCINOMA

Violeta Petrović (41), samohrana majka iz Niša dobila je otkaz u fabrici „Jura“ za vreme bolovanja zbog karcinoma dojke. Violeta je u razgovoru za „Blic“ ispričala da je neprijatno iznenađena jer nije očekivala da će joj nakon operacije i hemioterapije umesto produžetka ugovora saopštiti da je dobila otkaz.

66537bdc351c65a47dc32d2afdcf3813

– Radila sam 18 meseci u “Juri”, kada sam početkom oktobra saznala da imam karcinom dojke. Operisana sam, a 30. novembra mi je isticao ugovor. Samo su me pozvali i rekli da mi ugovor neće biti produžen, ostala sam zatečena jer sam samohrana majka, imam sina od 12 godina i celog života jedino što znam je da radim da nam obezbedim da živimo normalno – kaže Violeta za „Blic“.

Nišlijka kaže da je bila uzoran radnik, da je stoički podnosila svoj posao, da se nikad nije žalila na bolest i da je očekivala da će dobiti stalno zaposlenje.

Ne znam da li se da borim za posao ili za život

– Radila sam razne poslove od svoje 18. godine. Zaposlenje u “Juri” mi je značilo, zato sam se trudila da što bolje radim kako bih dobila stalni posao. Radila sam na ugovor i čim sam otišla na bolovanje, umesto razumevanja dobila sam otkaz. Ne znam šta da radim, da li da se borim za život ili za posao. Ja sam sportski tip, bavila sam se planinarenjem, ne znam kako me je ova bolest snašla, jedino što znam je da moram da se borim zbog svog deteta – priča Violeta.

Violeta je završila Pravno-birotehničku školu, u struci nikad nije radila i nije bila u stalnom radnom odnosu, sve je bilo na određeno vreme.

– Radila sam u EI Niš, u fabrici nameštaja, čistila sam ulice, nijedan posao nisam odbijala. Posao u „Juri“ mi je bio na neki način nada, a sada šta da radim? Očekujem od premijera Aleksandra Vučića da reaguje, jer on je nedavno izjavio u „Juri“ u Leskovcu da svaki radnik ima pravo da ide na bolovanje, da se leči i da rađa – kaže Violeta.

Sindikat: Besplatno ćemo je zastupati

Savez samostalnih sindikata Srbije besplatno će pravno braniti Violetu Petrović, kako su saopštili.

– Izgleda da se ne nazire kraj neljudskom ponašanju u Juri“, čiji menadžment najnovijim postupkom prema još jednom zaposlenom u Srbiji, pokazuje svu bezočnost stranog kapitala, ali i nemoć ili nezainteresovanost naše države da to spreči. Zato pozivamo Violetu Petrović da nam se javi, kako bi joj pomogli da se izbori za svoja prava i prava svih koji rade u ovakvim kompanijama, navodi se u saopštenju.

SSSS navodi da zbog nepostojanja sindikalne organizacije u „Juri“, ovakvi događaji prolaze nekažnjeno, a pritisak na radnike je mnogo veći.

– Pozivamo državu, ministra za rad i inspekciju rada da ne žmure na ovakvo robovlasničko ponašanje – kažu u sindikatu.

U “Juri” bez odgovora, Ministarstvo za rad uputilo inspekciju

“Blic” je pokušao da dođe do druge strane, odnosno, do predstavnika i niškoj fabrici “Jure”, ali se na jedini poznati telefon javilo – obezbeđenje. Ženski glas s druge strane žice rekao nam je da u toj fabrici niko nije zadužen za kontakte s medijima, da ne postoji fabrička e-mail adresa i da možemo odgovor da zatražimo jedino pismom preko pošte. Inače, danas je Ministarstvo finansija objavilo listu najvećih izvoznika u Srbiji, “Jura” je na 11. mestu sa godišnjim izvozom od 131,4 miliona evra.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja kažu da se Petrovićeva nije obraćala inspekciji rada, ali da je naložen nadzor u “Juri” čim se njena priča pojavila u medijima.

Izvor: blic.rs