ŠAMAR POLITIČARIMA: Protesti učenika – Ne želimo dvije škole i podjele!

Danas se u Jajcu održavaju protesti učenika srednjih škola iz Jajca. Dvadesetak učenika se okupilo kako bi mirnom šetnjom i protestima od Srednje strukovne škola “Jajce” do Srednje škole “Nikola Šop” iskazali nezadovoljstvo najavljenom podjelom učenika.

ucenici-jajce

Podsjećamo, zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona podržali su incijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu na bosanskom jeziku. Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje mješovite srednje škole u Jajcu koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

Ekipa N1 televizije danas je bila na protestima i razgovarala sa učenicima koji ne žele podjele i koji kažu da se međusobno svi odlično slažu.

Ivica Jukanović, koji je završio drugi razred Srednje strukovne škole za kuhara je kazao da žele ravnopravnost svih.

“Želimo poručiti da ne želimo da nam se dijele škole, ali to nije jedino. Želimo da smo u školi svi ravnopravni. Želimo da Bošnjaci dobiju svoja svjedočanstva i da dobijemo nacionalnu grupu predmeta i to su naši zahtjevi.”

On je dodao da svi idu zajedno u školu, ali da se druže i van nastave.

“Svi se dobro slažemo. Izlazimo zajedno, treniramo i skoro stalno smo skupa. Ova podjela bi bila suluda, jer smo se mi navikli jedni na druge.”

S obzirom da je raspust djeca srpske nacionalnosti su otišla, pa ih danas nije bilo na protestima. Uprkos tome, zastava Srbije se našla na protestima, a nosio je Ivica – učenik hrvatske nacionalnosti.

“Ja želim predstavljati njih, jer nisu bili u mogućnosti doći na proteste. Mislim da mi niko nije zamjerio.”

On je dodao da ima roditelja koji su u državnoj organizaciji pa se njihova djeca ne smiju pridružiti protestima.

“Dosta je takvih učenika, ali i odraslih ljudi.”

Admira Kasum je treći razred i nije zadovoljna podjelama.

“Ne želimo podjele. Svi se družimo zajedno i slažemo se. Nakon što smo bili odvojeni u osnovnoj, bilo je prekrasno kada smo počeli ići zajedno u srednju školu. Sve ćemo učiniti da nas ne podjele”, istakla je Admira i naglasila da joj kao Bošnjaku ne smeta šahovnica na svjedočanstvu.

Učenike je danas posjetio ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i dao im podršku.

“Djeca su pod pritiskom roditelja i ne znamo kako će sve ovo uspjeti. Ima dosta djece koja žele podjelu škola, ali ne razmišljaju šta će biti za 10-15 godina i u kakvoj će državi živjeti”, kazao je učenik Tarik Šehić.

Izvor: N1