RUKAMA POMAŽE KĆERKI DA DIŠE: “Pomozite mojoj malenoj Leoni…”Majka Anamarija (25) sama ručno pomaže bolesnoj kćerki Leoni (6) da diše. Čisti joj sekret koji je može ubiti. Ono što je trenutačno prijeko potrebno Leoni da joj se olakša i produlji život je Vest prsluk.

Malena Leona Mihalić (6) iz Karlovca jedna je od dvoje djece u Hrvatskoj koje boluju od vrlo teškog i rijetkog oblika epilepsije – maligne parcijalne migrirajuće epilepsije. Zbog opake bolesti djevojčica svakodnevno trpi epileptične napadaje otporne na terapije, dok joj je progresivna bolest već potpuno oštetila mozak i prikovana je za krevet.


Pogledajte video:

Za hrabru djevojčicu se s puno ljubavi i njege danonoćno skrbi njezina majka Anamarija (25), koja joj je pružila gotovo sve kako bi joj olakšala život. Djeca s ovakvom dijagnozom žive kratko i liječničke prognoze su neumoljive, no Leona ih već dosad pokorila, a majčina najveća želja je da im zajedno prkose i dalje. No ono što je trenutačno prijeko potrebno Leoni da joj se olakša i produlji život je Vest prsluk – aparat za čišćenje dišnih puteva.

Aspiriranje je za Leonu jako važno, jer u protivnom može biti kobno. Noću joj drastično pada kisik, a danju joj je nužno potrebna drenaža dišnih puteva, odnosno uklanjanje sekreta u plućima koji joj majka uklanja ručno.

– Zbog svojeg stanja i ležećeg položaja Leoni se u dišnim putevima i plućima sakuplja sekret koji svakodnevno u najmanje dva navrata čistim ručno uz pomoć gumene ‘lupkalice’. Moram je lupkati kako bi se sekret odlijepio od pluća te ga aspirirati. Postupak je naporan za nju, ali i mene, no nije potpuno učinkovit jer ga tom metodom ne mogu temeljito očistiti i učinak je kratkotrajan. Vest prsluk radi puno brže i učinkovitije jer dolazi do sitnih dijelova pluća do kojih ja ne mogu jer nemam niti tu snagu niti brzinu kao taj aparat. Vjerujem da bi joj olakšao i produljio život, pa ovim putem pozivam sve koji mogu da nam pomognu – uputila je apel majka Anamarija napominjući kako upravo sakupljanje sekreta u plućima dovodi i do čestih upala pluća, koje za Leonu mogu biti kobne.

Anamarija ima status majke njegovateljice, suprug Nikola je zaposlen, no primanja su im dostatna tek za osnovni život, a kupnju aparata sami si ne mogu priuštiti. Obitelj živi u podstanarstvu, a osim male Leone imaju i 10-mjesečnog sinčića Rafaela. Djevojčica svakodnevno trpi brojne epileptične napadaje, od laganih do teških, kad je nužno potražiti i liječničku pomoć. Većinu života provela je u bolnicama, upravo zbog čestih upala pluća i bronhitisa te zbog jakih napadaja.

– Do lani je Leona najdulje mjesec dana u komadu provela kod kuće, a ostalo je provela u bolnicama. Lani smo joj stavili kanilu te lakše diše i bolje joj je. Lakše joj počistim sekret, a kad bismo još imali i Vest prsluk, situacija bi bila puno bolja jer bi njime sigurno dobila kvalitetniji i dulji život – rekla je Anamarija dodajući kako joj je, osim novca za prsluk, potreban i novac za nadoplatu novih kolica te za dizalicu.

Vest prsluk stoji 93.800 kuna. Svi koji žele i mogu pomoći novac za kupnju Vest prsluka mogu uplatiti na žiro-račun majke Anamarije Cindrić otvoren u Karlovačkoj banci, na koji mogu biti uplaćene i inozemne uplate:
HR6524000083110639992.


Izvor: 24sata.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline