RODITELJI SU U PANICI: Pojavili se mutirani nametnici koje je nemoguće istrijebiti!Uoči povratka djece u školske klupe i vrtiće roditelji su pred izazovom nabavke svih potrebnih stvari, ali i pred strahom da će seponovno morati suočiti s groznom riječi od svega tri slova – uši.

uc5a1i

Ove godine imaju posebnog razloga za brigu jer se pojavila nova vrsta tih nametnika, tzv. superuši, koje su otporne na sve oblike do sada poznate oblike uništavanja. Posebno su se za sada proširile u SAD-u.


Otporni na kemikalije

Kako javlja Country Living, ovi su se nametnici pojavili u 48 američkih država, a u 42 je testiranjem utvrđeno da se radi upravo o superušima. Studija o tome objavljena je u Journal of Medical Entomology te je potvrđeno da su ove uši otporne na sva sredstva kojima ih se do sada moglo uspješno ukloniti iz kose i uništiti.

U američkim medijima objavljeno je kako su uši u međuvremenu mutirale, čime je postalo teže, gotovo nemoguće kemijskim sredstvima da obuhvate njihove gnjide i unište ih.

Prenose li bolesti?

Još u kolovozu prošle godine, rezultati studije uznemirili su javnost kada je objavljeno da su u 25 američkih država gnjide postale otporne. Dr. Kyong Sup Yoon, koji je radio na posljednje dvije studije, tvrdi da se gnjida sada možemo otarasiti samo novim kemijskim sredstvima, i to onima koja se obično ne mogu dobiti na liječnički recept.

“Ako neko sredstvo konstantno upotrebljavate ta mala bića postat će otporna”, izjavio je Yoon i dodao: “Tako sada moramo dobro promisliti prije nego neko sredstvo koristimo. No, dobra je vijest što ove gnjide i uši još uvijek ne prenose nikakve bolesti. Uglavnom nam predstavljaju neugodu”.

Dupli tretman

Dr. Robin Gehris, šefica pedijatrijske dermatologije u dječjoj bolnici u Pittsburgu, rekla je kako će se u buduće u većini slučajeva pojavljivati upravo ove otporne gnjide. Zato preporuča roditeljima da ih s djetetove glave uklone nanoseći sredstva barem dva puta.

“Nanesite sredstvo na cijelu glavu i ostavite ga da djeluje barem par sati. Ponovite isti tretman i nakon tjedan dana”, objasnila je. “Ako još uvijek primjećujete da se nešto miče na djetetovoj glavi obratite se liječniku”.

Istovremeno postoje mnogi kućni lijekovi za uklanjanje gnjida. Među ostalim to su majoneza, maslinovo ulje ili losioni, no dr. Gehris tvrdi kako se njihova učinkovitost ne može garantirati.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline