Roditelji, PRESTANITE da radite direktno u korist SEKSUALNIH PREDATORA!

Ne kačite slike dece sa plaže, naročito ako su golišava! – važno je upozorenje roditeljima o koje se mnogi oglušuju, a posledice bi mogle da budu veoma opasne. Osim toga, stručnjaci upozoravaju šta još od informacija nikako ne bi smelo da se naše na mrežama, jer mogu da budu zloupotreljene.

U sezoni letovanja mnogo je roditelja koji žele da se na nekoj društvenoj mreži pohvale slikom deteta sa plaže. Deca mlađeg uzrasta se neretko slikaju obnažena jer roditelji smatraju da je to slatko, ali ne razmišljaju od dugoročnim negativnim posledicama ovog čina.

Seksualni predatori vrebaju

– Jednom postavljen sadržaj onlajn ostaje na internetu zauvek i vi nikada nećete znati ko ga je preuzeo, na koji način i u koje svrhe. Posebno zabrinjava mogućnost zloupotrebe od strane seksualnih predatora – naglašava državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona još dodaje da su najčešće zloupotrebljene fotografije dece koje dele upravo njihovi roditelji i rodbina.

– S obzirom na to da globalno većina fotografija dece koja se razmenjuje i kojom se trguje na “dip vebu”, nisu postavili pedofili već roditelji, odnosno rodbina dece, neophodno je da odrasli budu vrlo obazrivi prilikom deljenja sadržaja koji se tiču najmlađih, kako ih ne bi na taj način posredno ugrozili ili kompromitovali – savetuje sekretarka.

U prilog tome govore i rezultati istraživanja prilikom kampanje “IT karavan 02” u okviru kog su anketirani građani u 13 gradova širom Srbije na temu bezbednost dece na internetu.

– Rezultati ankete su pokazali da deca u Srbiji jesu izložena rizičnim situacijama na internetu – 14 odsto ispitanika nam je reklo da su njihova deca bila kontaktirana od strane nepoznatih osoba, 11 odsto je navelo da su njihova deca bila izložena vršnjačkom nasilju na internetu, dok je 30 odsto odgovorilo da su njihova deca bila izložena neprimerenom sadržaju na internetu. 39 odsto ispitanika je odgovorilo da postavlja fotografije svoje dece ili dece svojih poznanika onlajn – kaže ona.

Osim opasnosti koje vrebaju svuda na internetu, treba razmišljati kako će se jednog dana, kad dete poraste, osećati znajući da na internetu postoje fotografije na kojima je obnaženo. Ako se na to doda činjenica da one mogu doći u bilo čije posedstvo, stvar bi mogla biti još gora po psihu deteta.

Osim fotografija dece, na šta stručnjaci posebno upozoravaju, ovo je još nekoliko čestih grešaka koje mnogi prave, i tako ugrožavaju sopstvenu bezbednost.

Fotografije dokumenata

Na meti prevaranata mogu se naći i oni koji na društvenim mrežama postavljaju fotografije svojih kreditnih kartica i drugih dokumenata. Tako su, osim imena i prezimena, vidljivi podaci o stanovanju, ali i brojevi računa, broj lične karte, matični broj građana, otisak prsta i mnoge druge informacije koje bi prevaranti mogli zloupotrebiti.

Brucoši slikaju indekse

Popularno je i da brucoši hvale slikama svojih indeksa po početku školske godine. Ne razmišljajući o posledicama oni slikaju prve strane svog indeksa na kojima je upisan jedinstveni matični broj, ali i datum rođenja, fakultet na kom studiraju i državljanstvo.

Kao da se lopovo sami rekli: Nisam u stanu, slobodno uđi

Među mladima vlada trend-ako se nisi “check in-ovao” nisi ni bio. Na svim društvenim mrežama postoji mogućnost označavanja lokacije na kojoj se korisnik trenutno nalazi. Naizgled bezazleno, “ček inovanje” prevaranti ili lopovi mogu iskoristiti protiv vas tako što će u toku vašeg boravka van kuće upasti u stan u kojem živite i tako naneti štetu vašoj imovini ili vas pokrasti. Imajući u vidu da fejzbuk, instagram, tviter i druge platforme danas koriste i deca, u najgorem slučaju oni bi mogli postati žrtva kidnapovanja.

Kada se kamera i mirkrofon uključe sami od sebe

Gotovo svi korisnici aplikacija prilikom njihovog “skidanja” sa interneta ne pročitaju uslove korišćenja. Samim korišćenjem tih aplikacija prihvatili smo njihove uslove koji često znače prikupljanje velikog broja informacija o nama, ali i pristup našoj galeriji, kameri, mikrofonu, lokaciji i drugo.

To znači da ako imate instaliran mesindžer, bez kog od skoro nije moguće ćaskati na fejsbuku, aplikacije može da upali mikrofon ili kameru bez vašeg odobrenja, ali i da bez vašeg znanja poziva brojeve, šalje SMS poruke…

Izvor: blic.rs