RODITELJI OPREZ! ŠIRI SE “LJUBIČASTO ZLO”: Kako znate da i vaše dijete ovo ne radi?

Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorava farmaceute i druge zdravstvene djelatnike, pa čak i djelatnike koji rade s mladima, na piće koje se pojavilo kao rekreativna droga među adolescentima pa i starijim pod nazivom “Purple Drank” (Ljubičasto piće).

drank1

Riječ je o sirupu koji se sastoji kodeina i prometazina, a koje se pojavilo još 2013. te se u međuvremeno jako proširilo.

ANSM apelira na ljekarnike da prijave sve sumnjive zahtjeve, ali i slučajeve ovisnosti ili zlouporabe koji bi mogli dovesti do hospitalizacije. Fiziološki učinci PURPLE DRANK-a na korisnika su osjećaj blage euforije, popraćeni s poremećajem motorike, letargijom, pospanošću, gubitkom osjeta drugih dijelova tijela.

“Super slatka” kombinacija tonika (gaziranog napitka), sirupa za kašalj i gumenih bombona daje primamljivi slatki okus i dugotrajan osjećaj ugode u ustima, što je posebno privlačno osobama koje prvi put koriste.
Purple Drank često se koristi u kombinaciji s alkoholom i / ili drugim lijekovima.

Kemijanje s lijekovima je opasno

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) poručuju: “Kodein je prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima kombiniranog sastava za liječenje boli, dekstrometorfan je prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima za primjenu kod kašlja, te simptoma gripe ili prehlade. Paracetamol, jedan od najsigurnijih lijekova, nažalost se sve više zlorabi među mladima koji se na društvenim mrežama u video snimkama natječu tko će podnijeti više predozirane količine paracetamola (“Paracetamol challenge”).

Iz tog razloga nije naodmet ponoviti- LIJEK NIJE ROBA, stoga apeliramo na Ministarstvo zdravlja, javnost i zdravstvene stručnjake da se u interesu zdravlja građana Hrvatske odlučno suprotstave liberalizaciji prodaje bezreceptnih lijekova i dostavljanju lijekova na kućnu adresu, zbog evidentnog rastućeg javnozdravstvenog rizika u zlorabi spomenutih lijekova kao rekreativne droge, a roditelje i odgajatelje pozivamo da informiraju djecu i mlade o rizicima i opasnostima ovakvog “kemijanja” s lijekovima.”

Pogledajte kako se pravi:

Izvor: Farmaceut.org