(RECEPT) Napravite MED od MASLAČKA i izliječićete stotinu bolesti

Osim toga što predstavlja vesnika proleća i što nam je milo kada ga vidimo na poljani, maslačak je izuzetno zdrava biljka. Može se jesti kao salata, a od njega se prave i vrlo moćni lekovi.

Maslacak-grozdje-zeleni-caj-670x447

U pitanju je cvet iz porodice glavočika (Asteraceae). Bogat je vitaminima A i C, kalcijumom, kalijumom i natrijumom. Reč je o vrlo lekovitoj biljci koja podstiče rad bubrega, jetre i probavnog sistema, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

Raste na livadama s umerenom i hladnom klimom, a može se iskoristiti od korena do cvetova.

Od njenog korena najčešće se priprema čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a njegovo se ispijanje preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa.

Stabljike maslačka se smatraju čistačem organizma koje regulišu rad metabolizma, pročišćavaju krv i želudac. Najpoznatije su jer pomažu u rešavanju problema virusnih bradavica. Mleko iz sredine stabljike potrebno je mazati na bradavicu sve dok se ista ne osuši i otpadne.

Rani prolećni listovi maslačka (divlji radič) koriste za pripremu salata i variva, a preporučuju se za ishranu trudnica, dojilja i žena i menopauzi. Jestivi su i cvetovi maslačka, koje je najbolje nabrati u podne kada su najotvoreniji.

Kako prenosi portal Zadovoljna, od cvetova maslačka najčešće se priprema sirup ili “med” koji se može dodati različitim poslasticama, ili samostalno piti kao lek, prvenstveno kao sirup protiv kašlja dece.

Pronađite livadu udaljenu od saobraćajnog haosa i zagađenja, naberite njihove cvetove i stabljike pa pripremite domaći preparat protiv kašlja i brojnih drugih bolesti.

Sastojci za sirup od maslačka:

– 200 grama cvetova maslačka zajedno sa stabljikom
– 2 limuna
– 1,5 litara vruće vode
– 1 kg šećera

Priprema:

1. Usitnite stabljike i cvetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom.

2. Dodajte limun isečen na kriške ili isceđen sok limuna, pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.

3. Procedite tečnost, dodajte još šećer, pa kuvajte još 15 minuta.

4. Vruć sirup prelijte u prethodno sterilisane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite.

Čuvajte na tamnom i hladnom mestu taman do sledeće sezone maslačaka.

Izvor: Telegraf.rs