PUŠAČI, OSTALO JOŠ SAMO 4 DANA: Stiže rigorozna kazna!Hrvatskoj je ostalo još četiri dana da se Zakon o duhanskim proizvodima, uskladi s europskim. Prema Direktivi EU, novi propisi trebali bi biti doneseni do 20. svibnja, no čini se da se to neće na vrijeme stići napraviti.

pxl_130109_2162

Zbog toga Hrvatskoj prijete kazne.


Iz resornog ministarstva opravdavaju se analizom stručnih Vladinih tijela – i nadaju se da će im Europa progledati kroz prste i pomaknuti rokove, bez naplate novčanih kazni.

Hoćemo li snositi sankcije?

“Momentalno je na razmatranju stručnih vladinih tijela i vjerujem da će se uskoro naći na dnevnom redu sjednice Vlade RH. Najvjerojatnije ćemo malo morati pomaknuti taj rok u našem slučaju. Hoćemo li snositi sankcije? Teško bi to itko sada mogao odgovorno kazati, znate to ovisi o tijelima EU”, rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravlja.

Iz oporbe poručuju da bi kazne mogle biti rigorozne

Oporba je sigurna da rokove nećemo ispoštovati ali i da nam Europa neće tolerirati kašnjenje. “Mađarska je bila nedavno kažnjena sa kaznom od 15 tisuća eura za svaki dan kašnjenja donošenja zakona, vjerujem da će Europska komisija po pitanju ovog zakona biti jako rigorozna”, rekao je Siniša Varga, bivši ministra zdravlja.

Što propisuje Direktiva EU?

Rigorozna je i Direktiva. Propisuje da dvije trećine na kutiji zauzimaju upozorenja i slike, zabranjuje sve dodane okuse, osim mentola, koji će biti izbačen do 2020.godine.

Cilj je smanjiti broj pušača, posebice novih pušaća, jer samo u dvije minute, u svijetu će od posljedica pušenje umrijeti 15 osoba. Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije oko 600 tisuća nepušača godišnje umre od posljedice pasivnog pušenja.


Izvor: Dnevnik.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...