PSI PREPOZNAJU OSJEĆAJE LJUDI: I to ne samo kod svojih vlasnikaPas stvarno je čovjekov najbolji prijatelj. Znanstvenici su i službeno dokazali ono što mnogi već znaju, a to je da su ove životinje majstori u prepoznavanju emocija, i to ne samo kod drugih pasa, već i kod ljudi.


Po tome su psi jedina stvorenja, osim ljudi, koji mogu razumjeti osjećaje neke druge vrste.

Profesor veterine Daniel Mills, koji je vodio istraživanje, posjeo je 17 pasa, kućnih ljubimaca s različitim vlasnicima, ispred ekrana i pokazao im dvije slike lica nekog drugog psa, na jednoj je slici pas izgledao zaigrano, a na drugoj ljutito. Pustio je i snimku laveža i promatrao kako će psi reagirati na slike.

Otkrio je da, kada je lavež bio veseo i uzbuđen, psi su više gledali veselo pseće lice. A kad bi pustio režanje, fokusirali bi se na ljutito lice. Ali ako lavež ne bi bio niti pretjerano veseo, niti prijeteći, psi bi podjednako dugo promatrali obje slike.

To pokazuje da su psi kombinirali ono što su vidjeli i ono što su čuli kako bi bolje procijenili raspoloženje psa na slici. Pokazivanje slika ljudi, popraćeno snimkama govora stvorilo je slične rezultate, iako su ih ljudska lica općenito manje zanimala.

Već je ranije dokazano kako psi mogu razlikovati radosna lica od tužnih, ali nije bilo jasno jesu li jednostavno istrenirani da razlikuju ta dva osjećaja bez da razumiju ono što vide.

Ljubimci korišteni u ovome istraživanju nisu vidjeli pse niti ljude čije su fotografije gledali, niti su bili trenirani za tako što.

“Već dugo traje rasprava mogu li psi prepoznati ljudske osjećaje”, kaže profesor Mills. “Brojni vlasnici pasa pričaju kako su njihovi ljubimci izrazito osjetljivi na raspoloženja ljudskih članova obitelji.”

“Ali postoji velika i važna razlika između učenja pravilnog odgovora na ljutiti glas, i prepoznavanja cijele serija različitih znakova koji zajedno prikazuju emocionalno stanje drugog bića. Naše je istraživenje prvo koje je dokazalo kako psi stvarno prepoznaju emocije ljudi i drugih pasa”, zaključio je Mills.

Njegov kolega, dr. Kun Guo, psiholog, je rekao:

“Prijašnja su istraživanja pokazala kako psi mogu razlikovati ljudske emocije pomoću izraza lica, ali to nije isto što i emocionalno prepoznavanje. Naše je istraživanje pokazalo da psi imaju sposobnost integracije dva različita izvora senzornih informacija u koherentnu percepciju emocije i kod pasa i kod ljudi. Kako bi to mogli treba im sustav unutrašnje kategorizacije emocionalnih stanja. Do sada je takav sustav prepoznat jedino kod ljudi.”

Znanstvenici su rekli kako je ta sposobnost prepoznavanja osjećaja vjerojatno instiktivna, te da je pojačana tisućama godina zajedničkog života.

Psi usto isto pate od zaraznog zijevanja, odnosno počnu zijevati nakon što njihov vlasnik to uradi. Pretpostavlja se da se radi o znaku empatije.

Pogledajte video:


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline