PRODAJE BUBREG DA SPASI SINA: Očajnički korak oca teško bolesnog dječakaKirčo Stoilov iz Delčeva na istoku Makedonije, čiji četvorogodišnji sin Matej boluje od autizma i ima teško oštećenje mozga, spreman je da proda svoj bubgreg da bi spasao život sinu Mateji.

kirco-sa-sinom-iispred-bolnice-foto-sistina-670x447

Otac bolesnog dečaka pričada ni on, ni njegova supruga Žikica ne rade. Žive u stanu koji im je dodelila država, ali nemaju para za lečenje njihovog čeda. Ipak, uprkos teškoj materijalnoj situaciji nameravaju da spas za svoje dete potraže u inostranstvu jer, kako kaže otac dečaka, lekari u Makedoniji još uvek ne mogu da utvrde tačnu dijagnozu njegovom sinu.


– Mateja smo vodili na razna snimanja i kod raznih lekara, ali niko od njih u Makedoniji ne može tačno da utvrdi od čega naš sin boluje. Ni PET-sken snimanje, koje je besplatno uradila bolnica”Adžibadem Sitina“ u Skoplju, nije pomoglo u preciznom utvrđivanju dijagnoze našeg sina, pa su nam zato u Zavodu za mentalno zdravlje preporučili da Mateja odvedemo na pregled u inostranstvo – kaže Kirčo Stoilov.

Otac malog Mateja i dalje je spremen da proda svoj bubreg da bi pomogao sinu.

– Nije me sramota da kažem da smo siromasi, da smo očajni i da ne znamo više šta da radimo. Nijedan od lekova koje koristi Mateja nije na pozitivnoj listi, već sve moramo da kupujemo privatno, a kako – više ni sam nisam pametan – priča Stoilov.

Roditelji bolesnog dečaka nekoliko puta su bili u Ministarstvu zdravlja u Skoplju i tražili pomoć, ali od njih nisu dobili nikakav odgovor, pa se otac bolesnog dečaka početkom februara meseca odlučio na poslednji, očajnički korak – da proda svoj bubreg da bi spasio život sinu, a od toga ne odustaje ni danas.

– Niko mi se, verovatno iz straha, do sada nije javio za bubreg. Ipak, ja sam i dalje spreman da prodam bubreg. Za sina ću, ako treba i život dati – iskren je otac malog Mateja.

Roditelji bolesnog dečaka preživljavaju od skromne socijalne pomoći. To im teško pada jer su oboje radno sposobni i spremni za rad ne birajući posao. Neki ljudi su Kirčetu obećavali posao, ali nisu održali obećanje, pa porodica i dalje živi, ako se to tako može reći, od skromne socijalne pomoći, koja je nedovoljna za hranu, a kamo li za lečenje i lekove njihovog obolelog sina.


Izvor: telegraf.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline