PRIJETI LI NAM KATASTROFA I POPLAVE KAO PRIJE DVIJE GODINE? Evo kad bi moglo biti kritično!Da li je realno očekivati da se ponove katastrofalne poplave kakve su se dogodile u maju 2014. godine? Meteorolozi kažu da bi kritično moglo biti nakon 11. maja…

Poplave640


Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, navodi kako su previše optimistične najave prema kojima se smirivanje hidrološke situacije može očekivati već od četvrtka:

– Privremeno da, ali za dugotrajno smirivanje stanja potrebno je i dugotrajno sušno razdoblje, koje se ne nazire još barem idućih dvadeset dana – navode na ovoj stranici, dodajući kako se novi vel većih količina kišnih padavina očekuje od sredine iduće sedmice, te da se “promjenjivo vrijeme nastavlja do daljnjeg u ovim područjima”. U međuvremenu, posebno tokom vikenda i prvih dana iduće sedmice, trebalo bi biti nešto toplije s više suhih i sunčanih perioda. No, ljetne vrućine zasad se ne naziru…

Podsjetimo, međunarodni tim stručnjaka u nedavnoj je studiji objavljenoj u prestižnom časopisu Science pokušao objasniti katastrofalne poplave koje su prije dvije godine pogodile Hrvatsku, Srbiju i BiH. Smatraju kako su, osim klimatskih promjena, za poplave odgovorne i tzv. “planetarne rezonance”.

U studiji autori navode kako je Balkan 2014. godine zahvatio Vb-tip ciklona koji migrira s Mediterana, gdje je apsorbirala velike količine toplog i vlažnog zraka, prema sjeveru te uzrokuje poplave u centralnim i istočnim dijelovima kontinenta.

“Ekstremne količine padavina u porastu su na globalnom nivou”, stoji u studiji te se objašnjava kako glavnu ulogu u tome imaju “termodinamički i dinamički mehanizmi”.

Napominju i kako su termodinamički mehanizmi “uglavnom dobro razjašnjeni”, dok oko sadašnjih i očekivanih budućih promjena “u dinamičkim postoje velike nesigurnosti”.

Stručnjaci navode kako su u studiji pokazali da je Vb ciklona bila neuobičajeno stacionarna “donoseći ekstremne kiše tijekom nekoliko uzastopnih dana” te da je ta situacija vjerovatno povezana s kvazistacionarnim planetarnim Rossbyjevim talasima.

Pišu i kako statističke analize dnevnih proljetnih padavina na Balkanu otkrivaju “značajne trendove povećanja od 1950. do 2014. godine, posebno u velikim količinama koje su relevantne za poplave”.

Navode i kako se ovakve promjene ne mogu objasniti samo termodinamičkim argumentima.

“Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi”, pišu stručnjaci, koji su najavili kako su moguće nove poplave na našim područjima.


Izvor: doznajemo.comPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!