PRIČATE SAMI SA SOBOM? Niste ludi nego inteligentni…Ako se često ‘ulovite’ kako si ponavljate neke važne stvari ili smišljate razne scenarije na glas, ne mora nužno značiti da vam fali daska u glavi.

razgovor-sam-sa-sobom

Iako bi vas većina ljudi da vidi kako prakticirate ovu aktivnost prozvala mentalno neuračunljivim, niti ne znaju koliko su u krivu. Istraživanje koje su proveli pshiholozi Daniel Swigley i Gary Lupyan pokazalo je kako je razgovor sa samim sobom itekako koristan, a osim toga dokaz je inteligentne osobe.


Sjetite se samo velikih svjetskih mislilaca ili genijalaca poput Alberta Einsteina; sigurno nisu bili tihi tijekom razvijanja velikih ideja.

Stoga, ako vas netko pogleda kao da ste munjeni sljedeći put kada si nešto kažete naglas, recite da razgovarate s pametnim čovjekom!

Evo nekoliko razloga zašto ova navika i nije toliko loša.

Učinkovitiji rad mozga

Svi znamo onu poznatu poslovicu – ‘Ponavljanje je majka znanja’, a ponavljanje na glas ‘brusi’ memoriju. Međutim, ovo ne treba nužno imati ikakav učinak kada je riječ o nekoj stvari koju tražite, a ne znate kako izgleda. Ponavljanje njenog imena na glas neće vam previše pomoći, a može vas i usporiti.

Organiziranje misli

Ako vam je glava puna svakakvih misli i zadataka koje trebate napraviti, vokaliziranje istih smiruje živce kao da ste sami sebi terapeut. Ovo razbistruje misli te lakše donosite važne odluke.

Postizanje ciljeva

Napravite listu ciljeva koje želite postići i zatim ih naglas ponovite. Stvari će iznenada postati lakše ostvarive, bilo da je riječ o svakodnevnim zadacima ili naizgled ‘nemogućim’ snovima. Ovom praksom usredotočujete se na ostvarivanje svojih ciljeva, kontrolirate odbjegle emocije te eliminirate eventualna ometanja.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline