PRIČA O DJEČAKU KOJI JE ODBIO DA UMRE: Rođen sa 470 grama, pobio sve prognoze ljekara…

Sećate li se Vuka, dečaka koji se rodio sa 470 grama i odbio da umre? Ovaj dečak sada ima četiri godine i svakim danom sve više raste.

3i4ktkqturbxy9lmzdiztmwzgfmmzvmmjyxmzzmnjhln2e4zmi0ntvjyy5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Kada se rodio 25. maja 2012, Vuk Grujičić je bio veličine očeve šake. Prstići su mu bili spojeni, oči je otvorio tek posle 14 dana od rođenja. Imao je probleme sa plućima i krvarenjem na mozgu. Na rođenju je ocenjen nulom. Lekari su mu predviđali svega nekoliko sati života. U maju ove godine napunio je četiri godine, ali iskušenja kroz koja on i njegova porodica svakodnevno prolaze ne jenjavaju. Novinari “Blica” družili su se sa Vukom u kući njegovih roditelja na Konjarniku.

0bektkqturbxy9jndblnwq5mzfkmzhmndqzn2mzntcwyjbintjinzg2os5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Na zidovima i policama celog stana postavljene su Vukove fotografije i članci iz novina. Igračke svuda po kući. Vuk sedi na podu sa majkom Aleksandrom i tatom Stojanom i igra se. Njihov smeh odzvanja čitavom kućom.

“Vuče, gde si? Vuče?”, pita njegova mama dok se on krije prekrivši lice rukama. Posle nekoliko sekundi sklanja ruke i sa osmehom govori “mama”. Ovaj dečak još uvek ne može samostalno da hoda, slabo vidi, ali zahvaljujući požrtvovanošću svojih roditelja svakim danom napreduje.

– Letos su lekari u Italiji ustanovili da Vuk ima epileptične napade po nekoliko puta dnevno. Takođe, problem sa plućima je i dalje prisutan – objašnjava za “Blic” njegova mama Aleksandra Grujičić.

Višesatne vežbe sastavni su deo jednog Vukovog dana.

– Vuk dnevno vežba šest sati. Dolaze nam fizijatar, logoped, defektolog… Ali i kada svi lekari odu, mi vežbamo sa njim – priča majka Aleksandra, dok Vuk na sam pomen lekara rukama pokazuje koliko mu je dosta svega.

– Mi smo, kada saberemo i oduzmemo, tri godine proveli po bolnicama, od četiri godine koliko Vuk ima – dodaje tata Stojan Grujičić.

Ovaj mali borac mezimče je porodice i prijatelja. Međutim, ovaj dečak još uvek ne može da izađe u park da se normalno igra sa vršnjacima.

– Često nam se događa da roditelji govore deci da se sklone od našeg sina jer je bolestan, okreću glavu na ulici i govore da je jadan. To nas mnogo boli jer on nije bolestan. On je samo ekstremno prevremeno rođeno dete. On će prohodati, ali to je nešto za šta će se boriti čitav život, ali ne treba zbog toga da ga ljudi gledaju sa sažaljenjem – priča mama Aleksandra dok joj se suza sliva niz obraz.

Vrlo brzo, nakon što ju je Vuk zbunjeno pogledao, osmeh se vraća na njeno lice.

– Muka nam je više od bolnica, plače mi se kada treba ponovo da odemo. Vuk u vrtić ne može da ide jer mu treba lični vaspitač, a niko neće da ostane sam sa njim jer je on velika obaveza – nadovezuje se tata Stojan dok pali televizor.

– Mi smo postavili kameru u spavaćoj sobi da bismo kada Vuk spava na TV-u mogli da pratimo njegove pokrete. Da li ima nagle trzaje, da li ima epi-napad. Vesti, filmovi i sav ostali sadržaj kod nas se ne gledaju – naglašava tata Stojan.

– „Red hot čili pepers“ mu je omiljeni bend, ali sluša i Branka Kockicu i sve dečje pesmice. Kad čuje narodno, rasplače se – kroz smeh pričaju njegovi roditelji.

Izgubili parnicu, čekaju iseljenje

Mali borac Vuk Grujičić praunuče je Stojana Grujičića, narodnog heroja iz Drugog svetskog rata. Na samrti 1999. godine pradeda Stojan ostavio je stan na Konjarniku Vukovom ocu i dedi, međutim, ostali članovi familije su se pobunili. Vukova prababa i dedin brat tužili su njegovog oca kako bi poništili testament. Parnica za stan trajala je 17 godina, dok na kućnu adresu Vukovih roditelja nije stiglo obaveštenje o iseljenju.

– Stigla nam je odluka suda da smo izgubili parnicu. Kako? Ne znamo. Uspeli su da dobiju neke nalaze da moj deda nije bio pri čistoj svesti kada je pisao testament. Sada čekamo svaki dan kada će doći i izbaciti nas na ulicu – u suzama pričaju njegovi roditelji.

Izvor: blic.rs