PREVARA “TEŠKA” MILIONE: Obećavala “čuda” u Međugorju za 9.000 eura“Za 9.000 eura doživjet ćete čudo u Međugorju. Omogućit će vam to vidjelica Vicka Ivanković Mijatović, koja godinama ima svakodnevna ukazanja Gospe. Dovoljno je da uplatite taj iznos na račun organizacije ‘Opus Mariae’”.

gospa-696x456


Na osnovu tih rečenica 69-godišnja Italijanka Antonietta Frau, koja se predstavlja kao “duhovni savjetnik”, je na lakovjernim vjernicima zaradila čak 2,2 miliona eura, objavili su mediji u Italiji.

Ali, problem je nastao kada se čuda nisu dogodila, te kada su italijanski hodočasnici shvatili da su prevareni te da Antonietta Frau uopće ne poznaje Vicku Ivanković Mijatović niti ima ikakve veze s njom ili Međugorjem, prenosi Dnevni list.

Spomenuta organizacija godinama je organizirala odlaske u Međugorje, a sumnju da nešto nije u redu potpirio je suprug jedne hodočasnice koja je od 2006. svake godine dolazila u Međugorje te je pristala donirati 9.000 eura organizaciji “Opus Marie”.

Italijanski mediji navode da je pokrenuta istraga, te da su istražitelji ušli u trag čak 2,2 miliona eura koji su navodno locirani na računima u dvije banke u Bosni i Hercegovini. Navodi se kako se istraga bliži kraju. Organizacija pod imenom “Opus Marie” registrirana je kao udruga u Federalnom ministarstvu pravde još u aprili 2005.

Ovo nije prvi put da na račun hercegovačkog svetišta mira pojedinci pokušavaju nelegalno zaraditi novac. S obzirom na veliki broj vjernika koji iz čitavog svijeta svake godine dolaze u Međugorje, ne treba čuditi da se katkad nađe i neko tko nema časne namjere.

Vjerski turizam donosi ogroman novac, što je u svom istraživanju egzaktnim podatcima pokazao dr. Sc. Vencel Čuljak, koji je prvi istražio finansijske pokazatelje međugorskog turizma.

– Analizom broja hodočasnika i njihove strukture, zemalja iz kojih dolaze, platežne moći te izravnih troškova vezanih uz putovanje u destinaciju vjerskog turizma u Međugorje, došlo se do rezultata da turistička potrošnja od 1981. – 2013 iznosi 2,85 milijardi eura, da troškovi putovanja stranih i domaćih hodočasnika iz zemalja emitivnog tržišta u destinaciju vjerskog turizma iznose 8,5 milijardi eura, te da je Crkva u Međugorju u istom razdoblju ostvarila ukupni prihod (bez donacija) u iznosu od 290 miliona eura, što ukupno iznosi 11,6 milijardi eura, prezentirao je Čuljak podatke svog istraživanja.

S obzirom da je riječ o neuređenom “tržištu” Čuljak napominje da ekonomski haos koji vlada u Međugorju otvara širok prostor svim oblicima kriminala i korupcije.


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline