PONOVO PROMJENE ZAKONA O SAOBRAĆAJU: Evo šta od danas vozači više nećete smjeti da rade

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je danas da će se izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koje će između ostalog uvesti i pooštravanje ograničenja dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,2 promila, za 15-ak dana naći pred vladom, a za mjesec ili dva ući u skupštinsku proceduru.

“Hoćemo da ljudi postanu svjesni da uopšte ne konzumiraju alkohol i da time pogoršavaju i svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju”, rekao je Stefanović.

Osim tih izmjena, zakom će biti predviđeno i pooštravanje kazne za vozače koji “nasilnički voze”, odnosno koji voze sa prekoračenjem brzine sa više od 90 kilometara u gradu, preko 220 kilometara na sat na autoputu, pretiču preko pune linije…

Dobro se neće provesti ni oni koji jurcaju pored škola. Kako je ministar Stefanović najavio, od kraja avgusta i tokom celog septembra biće pojačana kontrola saobraćaja pored škola.

On je rekao da će policija upozoravati sve vozače kako da voze i kažnjavaće ih, a raznovrsnim aktivnostima MUP će pokušati i da utiče da vozači da shvate “važnost života naše djece”.

Ministar je rekao i da je to Ministarstvo iniciralo pilot projekat, zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, tokom kojeg će učenici četvrtog i šestog razreda osnovnih škola učiti o bezbjednosti u saobraćaju, bezbjednosti na internetu, ali i vršnjačkom nasilju, zaštiti od požara, zemljoitresa i uopšte o radu policije.

“Bitno je da kroz edukativni rad ukažemo djeci šta ih čeka na putevima i uopšte. To je kompleksan rad i očekujem da će i nastavnici i roditelji shvatiti zašto je to važno i da djeca budu bezbjedna”, rekao je Stefanović.

Izvor: novi.ba