POMAHNITALI PACIJENT: Sakrio nož u anus, pa isjekao medicinsko osoblje

Pacijent na Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ A. V. (55) u noći između četvrtka i petka napao je nožem dvojicu tehničara s te klinike. Tom prilikom jednom medicinskom radniku presjekao je venu na ruci, dok je drugom nanio više uboda u predjelu leđa i vrata.

571b4c79-a5e8-476d-8a20-11da0a0a0a64-noz-preview

Sumnja se da je pacijent, i pored toga što su ga policajci pretresli i s lisicama na rukama doveli na kliniku, nekoliko sati prije toga prošvercovao sječivo krijući ga u analnom otvoru.

Pacijent A. V. dobio je po prijemu odgovarajuću terapiju, a zbog agresivnosti ljekari su ga fiksirali za krevet. On je, međutim, sječivom isjekao kožne držače kojima je bio vezan i napao osoblje bolnice.

– U jednom trenutku čuo sam vrisak doktorke. Potrčao sam ka odeljenju. Uletio sam u sobu u kojoj je bio mrak i na mene je nasrnuo čovjek. Tek kad je zamahnuo rukom, vidio sam da ima sječivo. Srećom, izmakao sam se na vrijeme, pa me je ubo u vrat, ali sa strane – priča za Kurir Dragan Jovičić, tehničar na prijemnom odeljenju.

On kaže da je s teškom mukom uspio da mu izbije nož iz ruke i savlada ga, nakon čega je tek vidio da je i njegov kolega povrijeđen.

– Njemu je bila povrijeđena ruka. Izgubio je mnogo krvi. U Urgentnom centru, gdje su nas odvezli, krpili su mu venu – dodaje Dragan.

On kaže da tek sad shvata u kakvoj se opasnosti nalazio.

– Da me je samo koji centimetar dalje ubo, danas ne bih bio sa svojom djecom. A i pacijenti su bili u opasnosti. U toj sobi ima 12 kreveta. Možete da zamislite šta bi se desilo da je krenuo redom i počeo da zabada jednog po jednog – dodaje Dragan, čija je supruga u devetom mjesecu trudnoće.

Goran Mladenović, predsjednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije, koji je takođe zaposlen u „Lazi“, kaže da su ovakvi napadi na osoblje redovni, a da Ministarstvo zdravlja uprkos obećanjima nije uradilo ništa da ih zaštiti.

– Otkako je u januaru ubijena medicinska sestra u Šapcu, u ministarstvu smo tražili da se poboljša sigurnost radnika. Na klinici nemamo unutrašnju službu obezbjeđenja, nemamo dovoljan broj medicinskog osoblja, oprema kao što su kaiševi za fiksaciju zastarjela je i propala. Nemamo ni najobičniji metal-detektor – upozorava Mladenović.

On navodi da je očigledno MUP napravio propust prilikom pretresa pacijenta.

Izvor: avaz.ba