POČELO DIVLJANJE CIJENA: Pogledajte koliko košta bijela kafa i cappuccino…

Paprene cijene na našoj obali i nisu nekakva novost, ali nas svejedno svake godine iznova šokiraju. Najnoviji primjer izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama.

Želite li u Dubrovniku popiti cappuccino i bijelu kavu, to će vas koštati 92 kune. Ah, svima su dobro poznate dubrovačke cijene, no ipak nas svake godine uspiju iznova šokirati. Facebook stranica Dnevna doza prosječnog Dalmatinca objavila je fotografiju računa iz jednog dubrovačkog kafića, a komentari su svakakvi…

– Jedite g… Na Stradunu, znači baš na Stradunu, ne u ulicama, možete popiti kavu za 12, 24 i 40 kuna. Tko voli, nek izvoli. I neka su tolike cijene, odite u Pariz ili Veneciju. Dosadni ste, svake godine ista priča – jedan je od glavnih komentara.

– Koji Bog vas tjera pit kavu u Dubrovnik. Dođite u Zadar. Noge doslovno toćate u moru i pijete kavu za 8 kuna – javila se jedna Zadranka.

– Pa što piješ kavu u Dubrovniku?! Nije to cijena kave, već lokacije na kojoj je poanta “biti viđen”! – nadovezao se jedan korisnik.

Naravno, ima i onih koji u svemu, pa tako i u ovoj situaciji, nađu mjesta za šalu.

– Je skupo, ali vi nemate pojma s kakvom je ljubavlju, iskrenosti i srećom konobar kuhao tu kavu. Eee, i još se mora nasmijati na silu pred vama – komentirao je jedan šaljivac.

Na današnji dan počeo vrijediti Statut grada Dubrovnika

Nakon odobrenja Malog i Velikog vijeća i prihvaćanja na javnome zboru dubrovačkog puka, 29. svibnja 1272. godine počeo je vrijediti Statut grada Dubrovnika – Liber statutorum civitatis Ragusii. Stoljećima prije donošenja Statuta, Dubrovnik je djelovao po svojim zakonima koji nisu bili sustavno sređeni, što je bila velika kočnica daljnjeg napretka.

Dakle, statut je nastao od postojećih zakona koji su tada bili međusobno usklađeni, pročišćeni, dopunjeni i sustavno svrstani u jedinstveni pravni kodeks. Dubrovački statut podijeljen je u osam knjiga s ukupno 487 poglavlja. Prva knjiga govori o pravima i dužnostima republičkih tijela, šesta o kaznenom, a sedma o pomorskom pravu.

Izvor: 24sata.hr