PISMO TATE KOJI TREBA DA PROČITA SVAKI MUŠKARAC: “Dragi moj sine, ovo dobro zapamti…”Traži nekoga ko je bolji od tebe. Traži nekoga kome ćeš se diviti, ne zbog njene ljepote, već zbog njenog uma, inteligencije, ponašanja, i zbog toga kako se ona odnosi prema svojoj porodici i prijateljima, napisao je između ostalog ovaj tata.

96357_1otac sin

Dragi moj sine,


Rekao si mi da se dopisuješ s jednom djevojkom i da se planirali da se sastanete negdje u školi. Htio sam da te pitam da li je to sastanak, ali nisam htio da te dovedem u nezgodnu situaciju. Hteo sam da pitam kako ona izgleda? Da li je lepa? Pametna? Koju vrstu muzike ona sluša?

Trebalo mi je malo da se prisetim. Da li je došlo do naglog preokreta? Jednog dana te devojke živciraju, devojka ti ide na živce, a onda odjednom se sve preokrene i jedino što želiš je da se motaš oko njih.

Čini mi se kao da ti još juče jedino majka nije išla na živce od svih devojaka. Kada se dogodio preokret? Kada su počele da ti se sviđaju djevojčice? Zapravo nije ni važno kada se dogodi ni kako. Ono što je važno je kakvu djevojku tražiš i ono najvažnije je da naučiš kako prema njoj treba da se odnosiš.

Kad si bio mali rekao si da se želiš da se oženiš mamom kad odrasteš. Sada znaš da je to nemoguće. Ali u to vrijeme želio si da se oženiš mamom, jer mama ima sve kvalitete koje ti želiš da ima jedna djevojka. Ako sam u pravu, pitaj mene – stručnjaka, jer ja sam taj jedini koji je bio srećnik da se oženim tvojom mamom.

Znam da ti je samo 12 godina i znam da ćeš vjerovatno imati nekoliko djevojaka prije nego što pronađeš onu pravu. Ali, možda bi mogao nešto da naučiš od stručnjaka kako ne bi gubio vrijeme čineći sve greške koje sam činio ja. Nemoj ozbiljno uzimati savjete od prijatelja. Zapamti “ako slijepac vodi slijepca, obojica će pasti u rupu”. Evo liste koja je pomogla meni kada sam upoznao tvoju majku.

Čemu treba da težiš i šta da tražiš u ženi:

– Traži nekoga ko je bolji od tebe. Traži nekoga kome ćeš se diviti, ne zbog njene ljepote, već zbog njenog uma, inteligencije, ponašanja, i zbog toga kako se ona odnosi prema svojoj porodici i prijateljima.

– Kada pronađeš nju koja je bolja od tebe, poželjećeš da i ti postaneš bolja osoba, što će te uzdignuti.

– Ništa drugo nije važno. Njeno porijeklo, etnička pripadnost, koliko prijatelja ima ili koliko ima lajkova na nekoj društvenoj mreži. Nije bitan ni njen društveni status ni njena vjera. Ništa od toga nije bitno. Zapitaj se ovo: “Da li me ta djevojka čini boljom osobom?” Ako je odgovor Da – onda si s pravom djevojkom u ovom trenutku.

Kako se ponašati: lista

Ovo što ću ti sada reći možda će zvučati otrcano, ali je istina, jer ja sam stručnjak. Viteštvo nije umrlo. Budi džentlmen. Ovo su jednostavne stvari koje čuješ stalno: pridrži joj vrata, pomozi joj da nosi stvari, stani iza nje kada seda na stolicu, ogrni je svojom jaknom kada zahladi. Sve su to male, ali velike stvari poštovanja jedne žene.

Ali postoje i neki detalji koji su se čini se, izgubili kroz generacije, kao:

1. Neka ona prva naruči hranu i pričekaj dok njen obrok dođe, prije nego što počneš da jedeš.

2. Daj joj kompliment za njen izgled.

3. Poštuj njene roditelje i lijepo se ponašaj. Nemoj pitati: “Ćao, kako ste ili šta ima”, već reci: “Dobar dan, gospodine”.

4. Poštuj njene roditelje čak i kada nisu u blizini. Ako je ona ljuta na njih i dalje ih poštuj.

5. Iznenadi je bez razloga i kupi joj cvijeće.

6. Pričekaj je da sigurno uđe u kuću prije nego što odeš.

7. Hodaj na spoljašnjoj strani asfalta kada si s njom.

8. Ne postavljaj ultimatum

9. Zasmijavaj je.

A sada slijede važne stvari:

10. Podstiči je i ohrabruj za bolje rezultate (u školi, da brže trči, da bude bolja u bilo čemu).

11. Izazovi je da isproba nove stvari, nova iskustva koja će joj pomoći da postane bolja osoba prema sebi, tebi i drugima.

12. Poštuj njena mišljenja i njene odluke u svakom trenutku. Ako uspiješ da uradiš 80% ovog što sam ti rekao, ona će te voljeti, a ako me poslušaš i učiniš sve, ona će te voljeti i poštovati.


Izvor: zdravaisretna.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline