Ovo su POSLOVI za koje Austrija traži radnike, a plate su ODLIČNEBeč važi za evropski grad sa najvećim brojem naših iseljenika. Više od 180.000 Srba živi u prestonici Austrije, dok se procenjuje da ih u celoj zemlji ima oko 350.000. Austrija je takođe i jedna od najposećenijih destinacija srpskih studenata.

bec

Nakon završenog fakulteta u Beču, gde studiranje može da košta i upola manje nego u Srbiji, naši studenti nemaju problem da nađu posao, ali kada ga traže iz Srbije, malo je teže. Tim pre što se dobro poznavanje nemačkog jezika uglavnom podrazumeva.


Predstavljamo kako da dođete do posla u Austriji.

Lična karta zemlje

Broj stanovnika: 8.223.062

Površina: 83,871 kilometara kvadratnih

BDP: 428,3 milijardi dolara, 50.546 dolara po glavi stanovnika

Valuta: evro

Najveći gradovi: Beč, Grac, Linc, Salzburg, Inzbruk

Udaljenost od Beograda: 615 kilometara

Koji su poslovi traženi i kolike su plate

Austrijanci su veoma zainteresovani za profile finansijske struke, za IT stručnjake, ali posao mogu da dobiju i zanatlije krovopokrivači, zavarivači, bravari. Osim njih, tu su i sekretarice, lekari i kancelarijski službenici. Što se tiče privremenih poslova, traže se sezonci jer zimska turistička sezona u Austriji traje od decembra do Uskrsa. A proces selekcije počinje najranije u oktobru. Na ovom sajtu možete pronaći ažuriran spisak deficitarnih zanimanja u Austriji:

Potrebna znanja i diplome

Znanje nemačkog jezika:

Od presudnog je značaja naučiti nemački, jer se na njemu odvijaju ceo proces prijave i sva komunikacija. CV i molbe moraju biti prevedeni. Znanje samo engleskog jezika dovoljno je isključivo za visokospecijalizovane IT stručnjake.

Diplome:

Diplome moraju da se provere i uporede sa austrijskim sistemom školstva da bi se mogle nostrifikovati. Aki ima razlika, polažu se dodatni ispiti. Za nostrifikaciju univerzitetske diplome podnosi se zahtev na odgovarajućem austrijskom univerzitetu, odnosno visokoj stručnoj školi ili u centralnoj službi za informisanje Ministarstva nauke.

Dokumenta potrebna za vizu

Ambasada Austrije nalazi se na adresi Kneza Sime Markovića 2. Radno vreme ambasade je od osam do 16 sati, a ambasadu možete kontaktirati na broj 011/ 333-6500.

Postoji mogućnost doseljenja kvalifikovane radne snage iz celog sveta kroz sistem crveno-belo-crvenih dozvola. To je bodovni sistem, na osnovu koga dobijate dozvolu za rad u zemlji. Na sajtu austrijske Vlade za imigrante možete da izračunate svoj broj bodova, u koji ulaze kvalifikacije, radno iskustvo, prethodna zarada, starosna dob, poznavanje jezika i studiranje u Austriji.

Minimalni broj bodova koji mora da se ostvari je 70 od mogućih 100. Crveno-belo-crvena kartica važi dvanaest meseci i dozvoljava naseljavanje na određeno vreme i zaposlenje kod poslodavca koji vas je zatražio. Nakon godinu dana može se podneti zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Ko se doseili sa ovom dozvolom, ne mora da dokazuje poznavanje nemačkog.

Viza se dobija u svrhu traženja posla ako se u upitniku ostvari najmanje 70 od 100 bodova.

Ako za vreme svog šestomesečnog boravka u Austriji dobijete adekvatnu ponudu za radno mesto, dodeljuje vam se crveno-belo-crvena kartica.

Najvažnije informacije za radnu vizu možete dobiti na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova BM.I i sajtu austrijske berze rada AMS. Još jedan veoma koristan link je sajt Vlade Austrije za imigrante, gde možete dobiti podatke o svim tipovima viza i šta je potrebno da ih dobijete.

Deficitarna zanimanja u Austriji 2016. godine

Za 2016. godinu, austrijsko Ministarstvo rada je usvojilo listu deficitanih zanimanja koja obuhvataju sledeće profesije:

– Metaloglodači

– Metalostrugari

– Visokokvalifikovani tehničari (inženjeri sa višom školom ili V stepenom SSS) u oblasti mašinstva

– Krovopokrivači

– Diplomirani inženjeri mašinstva

– Visokokvalifikovani tehničari (inženjeri sa višom školom ili V stepenom SSS) u oblasti elektroenergetike

– Diplomirani inženjeri elektroenergetike

– Diplomirani medicinski tehničari/sestre, i više medicinske sestre/tehničari.

Za sva gore nabrojana zanimanja za 2016. godinu zahtevi za Crveno – belo – crvene karte treba da se podnesu do 5. novembra 2016. godine.

Korisni linkovi

Centar za migracije – www.migration.gv.at. Minisarstvo prosvete – Da li Austrija priznaje vašu diplomu – www.bmukk.gv.at. Zavod za zapošljavanje – www.ams.at. Portal za traženje posla – www.wirtschaftskammer.at

Isailo: Našao sam posao za mesec dana

Kako ste odlučili da odete u Beč?

Radim u Beču već tri i po godine kao aktuar (matematičar za osiguranje) u velikoj osiguravajućoj kući ERGO. Završio sam matematiku na PMF-u u Nišu, ali sam u Srbiji teško dolazio do posla. Izbor je pao na Beč, jer mi se grad svideo. Poznato mi je bilo i da važi za grad sa najvećim kvalitetom života po Mercerovoj listi. Došao sam sa dva kofera i iako nisam imao nikoga u Beču, vrlo brzo sam se snašao.

Koliko je teško naći posao u Beču?

Problem je u početku boravišna dozvola. Najlakše se dobija ako se upiše bilo koji univerzitet. Ako znate nemački, jer nema prijemnog ispita, možete taj smer upisati u Srbiji i lako se prebaciti. Javljao sam se na sve moguće oglase za matematičare. Na par konkursa su me odbili, ali sam primljen gde sam najviše i želeo. Našao sam posao za samo mesec dana boravka u Beču. Radnu dozvolu sam čekao tri meseca pošto to zahteva razne provere, procedure i papirologiju. Dobor je što se nakon prvog izdavanja radne dozvole svaka sledeća produžava vrlo lako i na duži rok. Na poslu sam vrlo zadovoljan i imam nameru još dugo da ostanem ovde jer je radno mesto jako dobro, čak i za austrijske uslove.

Kako izgleda život u Beču?

Bogat je kulturni, naučni, sportski život. Ljudi su mnogo prijatni. Smatramo ih Nemcima, na šta bi se oni ozbiljno uvredili. Austrijanci su mnogo opušteniji, kasne skoro kao i mi i mnogo više liče na nas nego što mi to mislimo.

Razmišljate li o povratku u Srbiju?

Iako mi je ovde prelepo, često mi nedostaju Srbija i moj Niš. Moj sin Ilija još je u Nišu, ali radim na tome da mi se pridruži. Ako neko iz Srbije razmišlja o emigraciji, toplo mu preporučujem Beč, neće pogrešiti.


Izvor: blic.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline