OVO JE UZDRMALO BIH: “Mog sina nagradio je Bog jer mu je dao pamet, a oni neka uzmu pare…”Među učenicima kojima su za postignute rezultate u školskoj 2015./2016. godini jučer u Mostaru dodijeljene nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja nije bilo učenika koji su s međunarodnih olimpijada iz matematike i fizike u BiH donijeli srebrene i bronzane medalje.

584714f6-2a60-4cd2-90ab-2e7f0a0a0a64-trbalic-preview

Tako se među njima nije našao ni genijalac iz Stupara kod Kladnja Bahrudin Trbalić, koji je dvije godine zaredom na međunarodnim olimpijadama iz fizike osvajao srebrene medalje i koji je zbog izuzetnih rezultata dobio stipendiju prestižnog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) u Bostonu, čiji je student od ove godine.


Ovo je politika

– Moj sin je prošle godine zbog osvojene medalje dobio nagradu Federalnog ministarstva, a ove godine, eto, nije. Znam da su ga iz Tuzle predložili. Stigao nam je i poziv da dođemo na dodjelu nagrade u Mostar. U petak poslije podne su me nazvali iz Federalnog ministarstva i kazali da ne trebamo dolaziti, jer je Bahrudina, kako su mi rekli ovi iz Sarajeva, Ministarstvo iz Tuzle skinulo s liste nagrađenih. Rekli su mi da nemaju više informacija. Ko je i zašto uskratio mom sinu nagradu, više nije ni važno. Mog Bahrudina nagradio je dragi Bog jer mu je dao pamet i poštenje, a oni neka uzmu te pare. Mi dobro znamo da je ovo politika i neka je na sramotu državi što se radi ovako – kazala nam je jučer Enisa Trbalić, Bahrudinova majka.

Novo ime

Prema riječima Zlatana Muratovića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prijedlog za nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola iz TK, koji je uradio Pedagoški zavod Tuzla, Federalnom ministarstvu proslijeđen je krajem juna ove godine.

– Ime Bahrudina Trbalića se nalazilo na prvom mjestu među kandidatima za nagrade iz srednjih škola. Pored njegovog imena, tehničkom omaškom, stajala je odrednica „Međunarodna osnovna škola Tuzla“, što Federalno ministarstvo sada uzima kao alibi zašto je ovaj učenik skinut s liste. Čudno je da iz Federalnog ministarstva za četiri mjeseca niko nije reagirao po ovom pitanju, ako je to već bio problem, već nam je 30. novembra upućen dopis da Trbalić ne može biti kandidat jer „pohađa osnovnu školu“ i tražili su da, umjesto njega, delegiramo „novo ime“, kako stoji u dopisu – kazao nam je ministar Muratović.

Ako je čista tehnička greška bila razlog da Bahrudin Trbalić ostane bez zaslužene nagrade, postavlja se pitanje kojom se to „greškom“ među nagrađenima nisu našle druge njegove kolege koje su s međunarodnih olimpijada, također, u BiH donijele srebrene i bronzane medalje. Za sve njih zajedničko je da su bili ili su i sada učenici Bosna Sema – obrazovnih institucija, u narodu poznatih kao „turski koledži“.

Ovo je njihova sramota

– Zvao me sin sinoć (preksinoć, op. a.) i zamolio da se ne sekiramo jer je on, kako nam je rekao, postigao svoj cilj, a cilj mu je bio da se školuje na najboljem mjestu. Ovo jeste sramota, ali ne naša i našeg djeteta, već njihova. I ja i suprug smo bez posla, živimo od nadnice, ali smo itekako ponosni zbog svega što je naš Bahrudin postigao – kazala nam je Enisa Trbalić.


Izvor: avaz.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline