Ovo bi svaki vozač trebao znati: Šta se dešava s tijelom pri direktnom sudaru ako vozite 40 km/hKada je sigurnost djece u vozilima u pitanju najveći problem predstavlja zabluda velikog roditelja da im je dijete tokom vožnje najsigurnije u naručju.

– Ljudi ne znaju da prilikom čeonog sudara djeluju tijelom na svoje dijete ako ga drže u krilu ili rukama. Naime, u slučaju udesa ako nismo vezani mi nemamo snage da se zadržimo na mjestu jer na naše tijelo djeluju jake sile i pretvaraju nas u krpenu lutku ili projektil u vozilu. Primjera radi, prilikom udarca u zaustavljeni autobus pri brzini od 60 kilometara na sat, na tijelo djeluje ubrzanje 20 puta veće od gravitacionog ubrzanja (20g) što znači da postajemo 20 puta teži. Prema tome, u takvom sudaru majka koja je, recimo, teška 50 kilograma dobija težinu od čak tone, kojom pritiska svoje dijete u slučaju čeonog sudara – objašnjava Damir Okanović srbijanski stručnjak za bezbjednost saobraćaja.


Treba, takođe, uvijek imati u vidu da su djeca znatno osjetljivija u odnosu na odrasle.

– U nekom sudaru roditelji mogu proći maltene bez ijedne povrede, a dijete koje nije u auto-sjedištu da izleti kroz šoferšajbnu i pogine – objašnjava Okanović.

Koliko je značajno korištenje pojaseva i naprijed i pozadi odnosno auto-sjedišta može se i slikovito objasniti.

– U čeonom sudaru pri brzini od, recimo, 40 kilometara na sat, nevezani putnik na zadnjem sjedištu udara vozača ili suvozača kao da im je sa drugog sprata skočio na leđa. U takvoj situaciji tijelo nevezane osobe može poput projektila da ubije sve druge u vozilu iako oni imaju pojas – naglašava Okanović.

Vazdušni jastuk nije zamjena za pojas

Mnogi bez osnova smatraju da ne moraju naprijed da se vezuju ako u vozilu postoje vazdušni jastuci.

– Vazdušni jastuk nikako nije zamjena za pojas već ima efekta samo kad je vozač ili putnik vezan. Vazdušni jastuk se ispaljuje brzinom od 320 do 350 kilometara na sat i dešava se da pri čeonom sudaru ubije čovjeka koji nije vezan. Tada često dolazi do loma vratnog dijela kičme – ističe Okanović.

Vječito pitanje: Zašto me država tjera da koristim pojas?

Većina neodgovornih vozača i putnika kršenje zakona u vezi sa korištenjem pojasa pravda kontrapitanjem: “Zbog čega me država tjera da se vezujem kada je to moj život?”.

Međutim, kako kaže Okanović, to apsolutno nije tačno.

– Rekli smo već da nevezani putnik i vozač može prilikom prevrtanja poput projektila ubiti sve druge u vozilu koji koriste pojas. Takođe, postoji odgovornost i prema zajednici jer u slučaju povrede u sudaru angažuje se Hitna pomoć i ljekari u bolnici. Recimo, nedavno je jednog vikenda u Beogradu bilo toliko povrijeđenih u sudarima da su otkazane operacije u svim bolnicama. Jednostavno, zbog zbrinjavanja povrijeđenih u nezgodama potrošene su sve rezervi krvi tako da pacijenti koji su ranije zakazali operaciju nisu mogli da imaju tretman – naglašava Okanović.

Sudar pri brzini od 60 na sat kao skok sa petog sprata

Kako bi bilo jasnije koliko koban može da bude sudar, evo nekoliko primjera – pad sa koje visine je pandan čeonom sudaru prilikom određene brzine.

U prvoj koloni navedena je brzina automobila u kilometrima na sat, u drugoj visina sa koje se dostiže brzina jednaka sili čeonog sudara u metrima, a u trećoj sprat sa koje se dostiže brzina jednaka sili čeonog sudara.

– 40 6,45 drugi sprat
– 50 10,2 četvrti
– 60 14,9 peti
– 100 45,8 četrnaesti (u sudaru pri ovoj brzini ni pojas ne može pomoći)

Pogledajte obavezno ove video priloge ispod, i više nikada nećete sjesti nevezani u automobil, ili držati vaše dijete u krilu, ma koliko sporo vozili…


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline