OVAKO SADA IZGLEDA: Sječate li se dječaka kojeg su OSTAVILI NA ULICI jer su vjerovali da je vještac…Anja Ringgren Loven iz Danske spasila je i usvojila dvogodišnjeg Nigerijca nakon što ga je njegova zajednica odbacila zbog vjerovanja da je vještac. Anja je zbog ovog poteza dobila priznanje Najinspirativnija osoba 2016. godine.

Anja je nedavno podijelila nove fotografije na kojima se vidi humanitarni radnik koji je usvojio dječaka pod novim imenom Hope (Nada) i zdravi bucmasti dječak nasmijanog lica. Prošlo je osam sedmica i transformacija je nevjerovatna. Ljekari su učinili sve da spase dječaka koji je bio prisiljen da je otpatke i spava na zemlji i u prljavštini. Sada ima svoj topli dom, hranitelja i ljubav.


Anja je humanitarna radnica iz Danske koja je u februaru ove godine usvojila malenog Hopea te zbog toga stekla simpatije i divljenje ljudi širom svijeta. Našla se na listi najinspirativnijih osoba godine u izboru njemačkog časopisa Ooom, a na listi je pretekla papu Franju, Baracka Obamu i dalaj-lamu.

Fotografija na kojoj Anja daje vodu mališanu obišla je svijet i pokazala svima pravi cilj njenog humanitarnog i rada sa siročadi u Nigeriji.

Porodica i zajednica u kojoj je Hope rođen odbacila ga je na osnovu zastarjelog sujevjerja. Hope je napušten, ostavljen je na ulici gdje je dobio mnoge bolesti.

“Iako su mu dvije godine, bio je veličine male bebe kada sam ga prvi put vidjela. Odmah sam pomislila na svog sina koji je nekoliko mjeseci mlađi od njega. Znala sam tog trenutka da ću učiniti sve kako bih ga spasila”, prisjećala se Anja.

Glavni urednik Ooom časopisa izjavio je za Anju kako je ona najinspirativnija osoba na svijetu upravo zbog toga što se ponašala kao ljudsko biće i što je prepoznala patnju u malenom izgladnjelom djetetu.

Barack Obama drugi je na listi zbog napora u postizanju i održanju mira, tolerancije i slobode, unatoč neuspjehu američke vlade u Guantanamu, Siriji i Iraku.

Glumica Charlize Theron nalazi se na trećem mjestu, ponajviše zbog aktivnog učešća u borbi protiv HIV-a i AIDS-a u Južnoj Africi. Četvrti je glumac Leonardo DiCaprio, a njegova pozicija rezultat je uključenosti u podizanje svijesti o klimatskim promjenama i borbi protiv njih, piše Independent.


Izvor: Klix.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...