OVAJ HEROJSKI PODVIG OD NJIH NIKO NIJE OČEKIVAO: Sakupili novac za liječenje dječaka…

Osuđenici i zaposleni u KP zavodu u Nišu sakupili 270.450 dinara za liječenje Stefana Miladinovića (3), koji je obolio od rabdomiosarkoma, izuzetno agresivnog oblika raka mekih tkiva.

Akciju je pokrenuo osuđenik Nenad Vlajković iz Paraćina, nakon čega je pomoć dobrovoljno dalo 638 osuđenika, ali i 101 zaposlenih u zatvoru. Novac je jučer uplaćen na račun Miladinovićima.

– Veoma smo ganuti ovim gestom jer humanost stiže sa mjesta odakle se obično tako nešto ne očekuje. Kada su osuđenici prvi put kontaktirali sa nama u januaru, odbili smo pomoć, s obzirom na to da su oni u takvoj situaciji da im svaki dinar znači i da i sami zavise od pomoći koju dobijaju od rodbine, ali smo im rekli da nas je veoma dirnula njihova želja da nam pomognu. Veoma smo im zahvalni na pomoći za izlječenje našeg sina Stefana, kao i svim ljudima koji su do sada učestvovali u velikom broju humanitarnih akcija – kaže Ljudmila Miladinović, dječakova majka.

Upravnik KP zavoda Aleksandar Grbović kaže da je veoma ponosan na humanitarnu akciju, ali i na činjenicu da je u njoj učestvovalo skoro 50 odsto osuđenika.

– Ako uzmete u obzir da je ovo ustanova u koju je najveći broj došao zbog toga što je uzimao i otimao od nekoga, a sada imate situaciju da taj neko želi da pomogne drugome, ovo je ogroman uspjeh. Ponosan sam što je sa jednog ovakvog mjesta potekla takva humanitarna akcija, pogotovo ako se uzme u obzir da je većina njih lošeg materijalnog stanja i da zavisi ili od pomoći rodbine, ili od zatvorske plate – objašnjava Grbović.

On kaže da je inicijativu pokrenuo osuđenik Vlajković u ime paviljona C-3.

– Dao sam odobrenje da se osuđenici informišu i da organizuju akciju. Dobrovojno su davali ko koliko ko ima, neko je dao 10, neko 50 ili 100 dinara. Za kratko vrijeme se od 1.350 osuđenika odazvalo skoro 50 odsto njih! I zaposleni su se sami priključili akciji prikupljanja pomoći. Akcija još traje, imamo još 70 osuđenika koji hoće da učestvuju u akciji, ali nisu imali novca na svom računu. Njima će biti odbijen novac za humanitarnu akciju kada im legne plata – objašnjava Grbović.

Vlajković, koji od 2013. godine izdržava kaznu u niškom zatvoru, kaže da im ovo nije prva humanitarna akcija i da žele da promene sliku o sebi u javnost.

Izvor: Alo.rs