OVA ŽENA IMA PUNIH 86. GODINA: “Ovo je moja tajna koju želim podijelit s vama!”

Katici Kuhar nitko ne bi dao 86 godina. Ne samo zbog izgleda, nego i zbog aktivnosti s kojom se teško mogu nositi i dvadesetak godina mlađe od nje.

f3dfd8fe0e04fef7537d

Nakon suprugove smrti živi sa sinom u obiteljskoj kući u Velikom Grđevcu i gotovo nema posla koji nije u stanju samo uraditi.

Prošlog je ljeta oličila gotovo cijelu kuću. Kad smo je posjetili, baš je očistila peć te rekla kako mora očistiti i dimnjak jer je, izgleda, slabo “protočan”. Njezini je sumještani poznaju kao vrsnu domaćicu koja sve sama uzgaja u svojem vrtu , gdje ne dopušta ni sinu ni unuku da ulaze.

I upravo iz tog vrta dolazi većina namirnica koje koristi u svakodnevnoj prehrani, ali i za napitke kojima održava vitalnost. Upravo je zdrava prehrana, kaže Katica, temelj zdravlja, a doručak je, dodaje, jako važan.

– Uvijek sam težila zdravoj hrani. Sve voće i povrće uzgajam bez špricanja kemikalijama, a koristim svoje domaće preparate na bazi koprive i preslice, koji su zdravi i za prehranu – kaže nam gospođa Kuhar dok u kuhinji sprema svoj nadaleko poznati kruh.

Kaže kako se ne sjeća kad su zadnji put jeli kruh koji nije ispečen u njezinoj kuhinji, a i mi smo poželjeli svaki dan naći se u njezinoj blagavaonici.

fcc7c7f569edd8acf5e5

Katica ujutro skuha prvi čaj od kamilice i stolisnika , koji popije jednu šalicu. Potom dolazi čaj od šipka, kamilice… U taj stavi malo meda, limuna i tri žlice kupinova vina. Uz čaj ide doručak uz koji je obvezan luk. Bilo ljubičasti ili bijeli. Obvezno je tu komadić špeka, ili šunkice, ili šampinjoni. Ponekad sir i vrhnje koje također, kao i maslac, sama priprema. Nakon odmora uz šalicu crne kave i obavljenih kućanskih poslova, Katica priprema ručak i svoj kruh.

Posebice uživa kad je jelo uredno servirano na bijelom stoljnjaku uz sav pribor za jelo. Smatra da hranu treba pripremati s ljubavlju, ali isto tako s pažnjom se treba ponašati za stolom i uživati u svakom zalogaju.

Govoreći o tajni svoje vitalnosti kaže da su prehrana, kretanje i smirenost najvažniji. Ako je čovjek flegma, izbjegne stres. Ako nešto ne stigne, to ostavi za drugi put. Uz to, ima i svoj “čarobni” napitak kojim u organizam unosi potrebne minerale i vitamine.

– Ako se potrudimo, sami si možemo pomoći. Tako sam ja neki dan nezgodno stala dok sam u jednom od dva vrta orezivala kupine. Natekao mi je zglob i odmah sam nogu stavila u vodu s mojim jabučnim octom. Potom sam napravila oblog od rakije s trpucom te sve zavila najlonom da zglob bude u toplom – pohvalila se ova vesela baka koja sad hoda – bez problema.

Njezin kruh je “tražena roba”

Priprema: Uzmem bijelo brašno kojemu dodajem u mlincu za orahe samljeven list suhe koprive, oraha, bučine sjemenke i sjemenke suncokreta te dodajem sol. Dobro promiješam na suho te dodajem sirutku, vodu, kvasac i žličicu šećera, pojašnjava Katica recepturu svojeg ukusnog i hrskavog kruha koji je i idućeg dana mekan. Kad se ispeče, kruh zamota u kuhinjsku krpu i stavi u najlon-vrećicu da ostane mekan, a korica hrskava.

Čarobni napitak

Priprema: Katičin “doping” sastoji se od pola čaše čaja koji odstoji. U njega dodaje malo sirupa od bazge, crnog i crvenog ribiza, maline te sok od pola naranče, jabuke i kore neprskanih jabuka koje su osušene i samljevene u ljuskice.

Izvor: 24sata.hr