OVA SEDMICA – ŠOK! Ne stiže samo snijeg, nego još jedno iznenađenje!Premda je još sredinom prošle sedmice izgledalo kako je za hladnoću i snijeg iznimno mala vjerojatnost, kasnije prognoze tu su vjerojatnost sve više povećavale. Sada se već može tvrditi kako će vrijeme za koji dan promijeniti.

83174_1snijeg


Nakon u mnogim mjestima gotovo proljetnog ugođaja tijekom Božića, već sljedećih dana, te posebice na kraju ove sedmice i početkom nove imat ćemo zimski ugođaj. Ne samo po temperaturi zraka, na Jadranu i buri, nego će ponegdje pasti i snijeg, u gorju gotovo sigurno, a vrlo vjerojatno i u nekim nizinama – i to u manjim količinama već potkraj utorka i u srijedu, kaže Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.

S plus 12 na -10

No, neprijeporan je dolazak zamjetno hladnijeg zraka i to već do kraja utorka, te osobito u srijedu pa će, primjerice, nakon nedjeljnjih čak 12°C na Zavižanu, a slično ili samo malo manje toplo bit će i danas, već u srijedu poslijepodne temperatura zraka na najvišoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a vrlo vjerojatno biti i oko -10°C.

Primjerice, u Ogulinu, gdje je jučerašnja najviša temperatura zraka bila čak 19°C, a iznadprosječno će toplo biti i danas, u srijedu se ujutro može izmjeriti poneki centimetar snijega!?

Stiže bura!

Pritom će već danas na sjevernom Jadranu zapuhati bura, i tijekom srijede se vrlo brzo proširiti na cijeli Jadran. U većini će mjesta biti jaka, a ponegdje i olujna, barem na udare. Stoga će dosadašnja upozorenja meteorologa DHMZ-a za maglu, koja postoje i danas, već sutra zamijeniti upozorenja za buru, najprije na sjevernom Jadranu, u srijedu i drugdje.

Za Silvestrovo suho, ali hladno

Premda je kod ovakvih, relativno naglih promjena vremena nužan oprez kod prognoza za više dana unaprijed, prilično je velika vjerojatnost da će se 2016. godina u većini regije dočekati uz suho vrijeme, u smislu – tijekom Silvestrova i prijepodneva Nove godine neće biti oborina, te uz temperaturu zraka uobičajenu za ovo doba godine, pa čak i nižu od prosječne. Srećom, velika je vjerojatnost da bura više neće biti tako jaka kao u srijedu…

Najnovije prognoze duljine trajanja hladnijeg razdoblja, kao i podrobniji pregled meteoroloških zanimljivosti cijele 2015., Vakula je najavio objaviti u svom Meteo kutku i informativnim emisijama HRT-a.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline