Ova namirnica IZ VAŠE KUHINJE ima iso dejstvo kao i kokainIstraživanje koje su sproveli naučnici s Tehnološkog univerziteta u Queenlandu pokazalo je da konzumiranje industrijski prerađenog šećera utiče na povećanje nivoa dopamina na sličan način na koji to čine droge poput kokaina.

sniff-cocaine

Takođe je ustanovljeno da dugotrajno konzumiranje šećera utiče na smanjenje ove supstance, što znači da su ljudi vs remenom primorani da unose sve više šećera kako bi postigli isti stepen zadovoljstva, odnosno da bi izbjegli blaži oblik depresije.

Dugotrajna izloženost organizma šećeru takođe dovodi do nastanka poremećaja u ishrani i različitih promena u ponašanju pojedinaca.

Profesor Selena Bartlet, neurolog s Instituta za zdravlje i biomedicinske inovacije u Queenslandu, istakla je da istraživanje ukazuje na to da bi zavisnike od šećera trebalo liječiti lijekovima protiv nikotinske zavisnosti.

“Dokazano je da povećani unos prerađenih šećera direktno utiče na povećanje telesne težine i nivo dopamina (utiče na centre za zadovoljstvo i nagrađivanje u mozgu) na sličan način na koji to čine duhan, kokain i morfijum”, rekla je Bartlet.

“Eksperimenti sprovedeni na životinjama takođe su pokazali da su jedinke, koje su redovno konzumirale prerađeni šećer, kasnije bile sklonije prejedanju i suočavanju s negativnim neurološkim i psihijatrijskim posledicama po raspoloženje i motivaciju”, zaključila je Bartlet.


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!