OVA BAKA IMA 102 GODINE i jednu poruku za vas koja u sebi krije TAJNU DUGOVEČNOSTI

Ilona Kovač je rođena u oktobru 1914. godine, a najstarija je žena u Novom Sadu prema evidenciji Crvenog krsta grada Novog Sada.

Ilona-Kovac-Milos-Vucevic-1-620x350

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, posetio je ovu najstariju Novosađanku, koja ima 102 godine.

– Ne spavam dugo, pazim na ishranu, slušam savete lekara, a lekove pijem samo kada moram. Volim ruže, a i dalje održavam punu baštu tog cveća i to me čini sretnom – kaže ona.

Danas je u penziji i uživa u svom skromnom domu gde joj u svakodnevnim obavezama mnogo pomaže sin koji živi s njom.

Ona je u Novi Sad došla kada je imala 19 godina zbog zaposlenja. Učila je krojački zanat i to joj je bio hobi, a radila je kao tkalja. Ima dvoje dece, dvoje unučadi i četvoro praunučadi – prenosi novisad.rs.

– Naši najstariji sugrađani su uzor svima nama. Oni su gradili našu zemlju, vaspitavali generacije, a zahvaljujući njihovom celoživotnom zalaganju postavljeni su temelji države u kojoj danas živimo. Ne samo da je zbog njihovog truda, rada, etike i marljivosti sagrađena ova zemlja, kao i naš grad, već su naši stariji sugrađani i danas zaslužni za sve dobre rezultate koje je Srbija ostvarila u prethodnom periodu – priča baka Ilona.

Ilona-Kovac-Milos-Vucevic-3

– Oni su naši heroji koji su podneli najveću žrtvu kako bi Srbija izbegla bankrot. Žene su oduvek bile pokretačka snaga društva, a to dokazuju i naše najstarije sugrađanke – dodala je ona.

– Danas imam čast da razgovaram sa najstarijom žiteljkom Novog Sada i moram da priznam da osećam veliko poštovanje i divljenje prema ovoj dami, majci, baki i prabaki, koja i dalje veruje u bolje sutra i pruža nadu svima nama da se sa optimizmom može živeti dugo i srećno – rekao je gradonačelnik Vučević i čestitao gospođi Iloni 8. mart.

Crveni krst Grada Novog Sada već 30 godina organizuje manifestaciju “Sunčana jesen života”, posvećenu nastarijim sugrađanima. Svake godine, Crveni krst Grada Novog Sada dodeljuje nagrade najstarijem Novosađaninu i bračnom paru koji je najduže u braku. Za 2015. godinu, priznanje da je najstarija sugrađanka, dobila je upravo Ilona Kovač.

Izvor: Telegraf.rs