OTKRIVENO OD ČEGA SE STVARNO PRAVI NUTELLA: “Prestanite je jesti odmah”, upozoravaju stručnjaci!Možda i nije zdrava, ali tko bi vjerovao da nešto tako ukusno može biti toliko štetno.

17368578905_4efa21ecae_z

Bilo da je jedete izravno iz staklenke ili je mažete na palačinke, njezin poseban okus oduševljava svaki put. Djeca su na nju naučena odmalena, čak i reklama sugerira kako je Nutella jednostavno sreća u staklenki.


Zapravo svi znamo, čak i ako si to ne želimo priznati, da je Nutella ukusna, ali nezdrava, navodi The Daily Record. No, jesmo li svjesni u kojoj mjeri? Čak je i Ferrero, tvorac Nutelle, bio tužen za lažno oglašavanje, navodeći da poboljšava zdravlje i ima prehrambene dobrobiti.

Puna sumnjivih sastojaka

Kako bismo objasnili što je točno štetno u Nutelli, najbolje je da se odmah osvrnemo na sastojke. Ona sadrži šećer, palmino ulje, lješnjake, kakao, mlijeko, lecitin iz soje i vanilin.

Kao prvo, zdravstveni stručnjaci navode kako je lecitin iz soje u Nutelli potpuno umjetna tvorevina i nije niti najmanje slična fermentiranoj soji koja je važna namirnica u azijskoj prehrani povezana s dugovječnošću. Soju u Nutelli, kažu stručnjaci, tijelo jedva probavi i može potpuno poremetiti hormone pa se preporučuje da ga trudnice, djeca i oni koji su preboljeli rak pogotovo izbjegavaju.

Također, vanilija koju očekujemo u Nutelli nije ni približno prava nego jeftina verzija proizvedena u laboratoriju za koju kažu da u mozgu izaziva kemijske reakcije slične ovisnosti, glavobolje i alergijske reakcije kod nekih ljudi.

Još jedan kontroverzni sastojak je palmino ulje. Prepuno je zasićenih masti koje utječu na povišenu razinu kolesterola i srčanih bolesti. Njega organizam isto teško probavlja, a može i povećati toksičnost u bubrezima, jetrima i plućima.

Ovo sveprisutno jestivo ulje jedan je od vodećih svjetskih uzroka uništavanja kišnih šuma, a prijeti i opstanku divljih životinjskih vrsta kao što su orangutani.

Nikako za doručak

Prema svemu navedenome, Nutella nikako nije zdrav izbor za doručak ili bilo koji obrok, a pogotovo je ne bismo smjeli nuditi djeci i navikavati ih na nešto što sadrži samo prazne kalorije, a maskirano je u fin okus i teksturu.

Samo jedna žlica Nutelle sadrži 200 kalorija, a tko pojede samo jednu žlicu? Sve bi bilo u redu da su to korisne kalorije, a ne šećer, nezdrava masnoća i nekoliko pojačivača okusa.

Ako vam teško pada odricanje od nečeg toliko ukusnog, zašto se ne biste malo potrudili i napravili sami svoj čokoladni namaz? Sve što vam treba su lješnjaci, kakao i lješnjakovo ulje. Pogledajte video.

Pogledajte video:


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!