OTKRIO RECEPT KAKO DOŽIVJETI 104. GODINU: Najstariji Hercegovac poručuje šta je najvažnije u životu!Radovan Sudžum (104) iz sela Učukovići kod Bileće je najstariji Hercegovac, koji je, kako za sebe često kaže, preživio nekoliko država i careva.

88534_1rad


On i pokojni Sava Bjelica, njegov zemljak koji je doživio 106. godinu, pamte život pod Austrougarskom, tri rata, glad i neimaštinu, a ipak su očuvali nevjerovatan duh koji je zaista rijetkost.

– Šta dijete može zapamtiti malo ko može, pa se i ja sjećam da mi je ko djetetu majka nosila šoljicu mlijeka, a s obližnjeg brda Dubovac došao austrijski vojnik i sve mi popio, iako smo mi, djeca, tada bili željni svega. I sad kad pijem mlijeko, a dobro ga volim, sjetim se toga – kaže Radovan.

Recept za dugovječnost jer ko jede domaću hranu – sir, kajmak, mlijeko, suho meso, može dobro i da radi, a ko radi i usput se umjereno potkrepljuje domaćom rakijom, taj mora biti dugovječan i zdrav. On se sjeća i odsluženja vojnog roka u Beogradu, gdje je, gradeći put za Avalu i kasnije Spomenik neznanom junaku, kao kaplar odlikovan zlatnom medaljom kralja Petra Drugog, koja mu je u Drugom svjetskom ratu ukradena pa mu je ostala samo povelja koju i danas ljubomorno čuva.

– Dok smo mi radili, bio je još živ kralj Aleksandar i on nas je posjećivao na gradilištu, ali ga te godine ubiše u Marselju, pa smo dva oficira i ja na Avali postavljali crnu zastavu, a na dan sahrane sam bio u paradnom maršu do Oplenca gdje je sahranjen, da bih naredne godine dobio odlikovanje od njegovog sina, mladog kralja Petra Drugog – prisjeća se on.

Kasnije je došao i Drugi svjetski rat, u kome se priključio partizanskom pokretu kao artiljerac i većinu svog života proveo u pokretu i radu.

– Danas, kada bih sabrao sve svoje godine rada, u kojima sam 30 godina čuvao ovce, 15 radio na mašini koja češlja vunu, zatim godine rada kod privatnika, u trgovini – imao bih više od 50 godina radnog staža – kaže Radovan.

Nakon ženidbe 1937. godine i kasnijeg životnog iskustva, zaključio da su u životu najvažniji zdravlje i sloboda.

On kaže da je važna i sloga ukućana, ali se ona u ovim krajevima nekako uvijek podrazumijevala pa se na nju nije ni obraćala pažnja, tako da porodica Sudžum i danas poštuje i cijeni starog dedu Radovana, koji je od dvojice sinova dočekao četvoro unučadi, desetoro praunučadi i jedno čukununuče.

Živi u rodnom selu u zajedničkom domaćinstvu sa sinom Lukom, snahom Nadom, unukom Milanom i njegovom porodicom, a najviše vremena provodi sa praunukom Stefanom.


Izvor: nezavisne.comPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline