OTAC PREKLINJE DA MU UHAPSE DIJETE: “Kaznite ga dok ne bude prekasno, spasite mi sina!”

Tužnu roditeljsku priču proživljava Splićanin Mate Ćulum, otac sina tinejdžera koji se odmetnuo od obitelji i ogrezao u kriminal.

policija

Ne znajući više kako drukčije spasiti vlastito dijete da još više ne zabrazdi, Mate Ćulum je zatražio pomoć države, sudova i policije.

“Privedu ga, zapišu i puste bez kazne”

“Nije mi lako, ali morao sam ići u novine, makar i na naslovnicu, samo da spasim sina. Ne treba meni ova sramota ovako javno, ali nemam više izbora”, kazuje Ćulum.

Njegov je sin pobjegao od kuće prije dva i pol mjeseca i ne želi se vratiti. Iz policije ga, kaže, svako malo nazovu i kažu da dođe po njega jer je uhvaćen u nekoj krađi ili provali.

“Oni ga privedu, zapišu i puste bez kazne. Žena i ja dođemo po njega, a on ne želi s nama. Ima u njemu dva metra, veći je od mene, a ja ga ne mogu vezati ni vući sa sobom na silu jer ću ja onda u zatvor. I tako non-stop”, govori očajni otac.

Nakon što roditelji dođu po njega u policiju, on potom ode svojim putem, a njima ne preostaje drugo nego da opet prijave njegov nestanak.

“Čujemo da spava po vagonima u Kopilici, tko zna gdje. Ne znamo ništa, ali znamo da više ne možemo ovako”, govori shrvani otac.

“Državo, moj sin radi nedjela!”

Na sudu mu kažu da nemaju dovoljno dokaza protiv njegova sina, pa ga ubijek iznova puste.

“Čudim se kako nemaju?! Pa učinio je štetu! Ljutit sam zapravo na naše zakone koji puštaju da maloljetna djeca lutaju ulicama, da rade nedjela i da za to prođu nekažnjena. On će skoro biti punoljetan, a koju je poruku dobio od naših zakona? Da može raditi šta hoće i za to proći lišo. Državo, moj sin radi nedjela, a ja želim da ga se kazni, a ne da luta okolo! Danas je to šteka duhana, a sutra može učiniti nešto gore”, govori Ćulum sa suzama u očima.

Kaže, progutao je ponos i sve ovo javno ispričao iako ga, kao poštanskog službenika, zna ‘pola Splita’.

Sina viđa jedino na policiji

Njegov sin je počeo praviti probleme u srednjoj školi iz koje su ga ubrzo izbacili. Odustao je od školovanja i okrenuo se sitnim prekršajima. Stavljen je pod nadzor Centra za socijalnu skrb i morao bi se javljati psihologu, a dobio je i zabranu odlaska na nogometne utakmice. No, i dalje luta gradom i radi što hoće.

“Znate što, kad me zovu da dođem na policiju, ja sam s jedne strane sretan jer ću ga tako barem vidjeti, a s druge sam tužan jer ne znam što će mi reći da je učinio”, kaže otac.

“Napunit će 18 i postati pravi lupež”

On i žena su, kaže, cijeli život mučili se za svoje troje djece (drugo dvoje studiraju) i smatraju se normalnom obitelji.

“Sve na svijetu bih dao samo da mi se sin vrati kući i da bude normalan momak. Ovako, dok navrši 18 godina, postat će pravi lupež kojeg nitko nije za išta kaznio. Tko zna gdje sve to može odvesti. Pitam ja vas ima li kakav zakon za maloljetnike koji će prisiliti tu djecu da se poprave, kad roditelji to već ne mogu uzeti u svoje ruke. Mijenjajte zakone jer će nam djeca propasti”, apelira na kraju shrvani otac.

Izvor: Slobodna Dalmacija