“Ostao sam u vojsci 20 godina da DOKAŽEM da muslimani NISU teroristi…”

Imao sam namjeru da odslužim nekoliko godina i počnem studij na Univerzitetu Gerogetown. Ali, teroristički napadi 11. septembra promijenili su moje planove.

57dd7584-1fe0-431e-a687-1dcc0a0a0a64-emir-hadzic-bijela-kuca1-718x446

S obzirom na to da su se teroristi koji su izveli napad predstavljali kao muslimani, bojao sam se da će početi kampanja demonizacije muslimana u SAD i želio sam pokazati da američki muslimani nisu protiv SAD. Tada sam odlučio da u marinskom korpusu ostanem do daljnjeg. Ovako je svoju životnu priču, ekskluzivno za naš list, počeo Emir Hadžić, narednik artiljerije u marincima SAD, poznatiji kao Bosanac koji je pisao Baraku Obami (Barack), nakon čega je njegovo emotivno pismo osvanulo na zvaničnoj internetskoj stranici Bijele kuće.

57dd75e2-37fc-4995-a11f-1e150a0a0a64-emir-hadzic-irak

Foto: Tokom misije u Iraku – Bojim se demonizacije muslimana

Iskustvo iz BiH

Hadžić je s porodicom 1995. godine izbjegao iz rodne Srebrenice, gdje je počinjen genocid, u San Hoze u Kaliforniji, gdje je imao tetku. Tu je ostao nekoliko godina, a jedan od razloga njegovog pridruživanja marincima bio je odlazak američkog kontingenta u Bosnu i Hercegovinu za implementaciju Dejtonskog sporazuma. No, nije se uspio približiti domovini.

– Ironično, pored mog zahtjeva da se priključim jedinicama koje su slane u BiH, dobio sam prekookeanski stacionar usred Pacifika. Nakon dvije misije, dobivam poziciju vojnog instruktora u oficirskoj školi u Kuantiku nedaleko od Vašingtona – kazao nam je Hadžić.

U tom gradu je Univerzitet Georgetown i upravo kada je Hadžić planirao spojiti posao i obrazovanje, dešava se 11. septembar i stravični teroristički napadi.

– Želio sam pokazati da muslimani koji ovdje žive vole SAD i da tu zemlju branimo kao i njeni ostali državljani. Amerika pripada svima koji je vole i brane. Osjećao sam da dolazi veliko ratno stanje i odlučio sam ostati u marincima i doprinijeti na bilo kakav način. Imao sam iskustvo iz rata u BiH, iz poteškoća koje su civili prolazili na Bliskom istoku i u jugozapadnoj Aziji – rekao je Hadžić.

Želja da pokaže da muslimani nisu teroristi ostavila ga je više od dvadeset godina u marincima, a nakon osam misija odlučio se penzionisati i vratiti u civilni život. U julu mu je odobren zahtjev za penzionisanje. Tada ga, kako nam je kazao, obuzima osjećaj melanholije, jer je proveo skoro pola života služeći u vojsci. Umjesto standardne ceremonije pri penzionisanju, odlučio je prestići predsjednika Obamu.

57dd7600-f2b4-49aa-bb61-1e600a0a0a64-emir-hadzic-sarajevo-2

Foto: Na rođendanskom balu marinaca u Sarajevu 2009. godine

Prestigao Obamu

– Vojnici dobiju pismo zahvalnosti od predsjednika Obame, ali sam ga htio prestići. Želio sam se ja njemu obratiti i podijeliti svoja razmišljanja s njim. Poslao sam pismo u kojem sam kazao kako osjećam ispunjenost i zahvalnost za priliku koja mi je data. Osoblje Bijele kuće mi je zahvalilo na prijatnim i ohrabrujućim riječima i pozvali su me da učestvujem u panelu o prihvatanju i integraciji izbjeglica u SAD – kazao je Hadžić.

Za naš list rekao je i da je postao aktivniji u borbi protiv predrasuda o izbjeglicama i doseljenicima, u čemu ima i podršku Bijele kuće. Trenutno se nalazi sa svojom porodicom u Sent Luisu, a za naš list kazao je i da, poslije nereda u Fergusonu kada je uvidio da nešto „ne štima“ na relaciji sigurnosni službenici i lokalno stanovništvo, planira uraditi nešto u vezi s tim. Hadžić planira da počne s obukom za civilnog policajca.

Bio u misijama u Afganistanu i Iraku

Poslije misija u Afganistanu i Iraku, Hadžić je bio raspoređen na misije u glavnom štabu marinskih snaga Evrope u Štutgartu. Tokom služenja tih misija redovno je posjećivao, više puta godišnje, našu zemlju i svoj rodni kraj u kojem je tokom agresije izgubio rođake koji su bili civili tokom uništenja Kozarca. Neki od njih preživjeli su koncentracione logore.

– S obzirom na moju trenutnu situaciju, ove godine neću posjetiti BiH. Ali, moji korijeni su tamo, ja to znam i čim se ukaže prilika, doći ću – rekao je Hadžić.

Izvor: avaz.ba