OPREZ: Lažne “kroksice” izazivaju rak! OTKRIVENO ZAŠTO…Plastične sandale, poznate kao imitacija „kroksica“, prepune su vrlo toksičnih i kancerogenih materija koje u telo ulaze preko kože, rezultat je istraživanja nemačke televizije WDR.

BEOGRAD 12.07.2016 Cipele Kroks, Kroks, letnja obuca RAS/foto Vesna Lalic

Šokantno otkriće uznemirilo je kupce „kroksica“ na pijacama širom Srbije. U njihovom sastavu pronađeni su policiklični aromatski ugljenohidrati koji su izrazito kancerogeni. Tako je šest od deset sandala na ispitivanju imalo otrovne materije i to u većoj meri nego što je preporučeno. Originalne „kroksice“ nemaju štetne materije, ali je utvrđeno da zbog prisutnosti dva rastvarača mogu da izazovu iritaciju kože i alergije.


U „Jugoinspektu“ ističu da proizvođači stavljaju policiklične aromatske ugljenohidrate u sandalu kako bi omekšali tu obuću.

– Nažalost, kod nas ne postoji propis koji primorava uvoznike da provere i uklone robu sumnjivih hemikalija. Tek ako inspektor posumnja na proizvod, može ga poslati na ispitivanje. Međutim, malo je inspektora. Veći uvoznici kontrolišu kvalitet proizvoda, ali ne i hemijski sastav. Prošle godine smo u jednom broju japanki našli otrovne sastojke, zbog čega su povučene iz prodaje – naglašava Saša Filipović, direktor Sektora za tekstil i kožu u „Jugoinspektu“.

U Ministarstvu trgovine smatraju da nema razloga za paniku pošto nisu niti od sistema za razmenu brzih informacija niti od distributera dobili informaciju o rizičnim „kroksicama“.

– Ako dobijemo takav podatak, povući ćemo taj nebezbedni proizvod sa tržišta – kažu u ministarstvu.

Gledajte originalnu deklaraciju

– Ko hoće bezbedno da kupuje, trebalo bi da ide u regularne prodavnice i uzima obuću s deklaracijom na srpskom jeziku, u kojoj bi trebalo da se nalazi sve – od zemlje porekla do sirovinskog sastava – ističe Filipović.


Izvor: blic.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline