OPREZ, IZBJEGAVAJTE IH: OVAKVE LUBENICE APSOLUTNO NIKADA NE SMIJETE JESTILubenice su neizbježno voće tokom vrućih ljetnih dana i skoro da nema osobe koja ih ne voli. Ni jedno druženje vani, na pikniku nije potpuno bez sočne i slatke lubenice, dobro ohlađene a dovoljno velike da se podijeli sa cijelom porodicom i prijateljima.

ovakve-lubenice-ne-smijete-jesti

Ali jeste li se pitali kako se ove gigantske lubenice proizvode?

Nedavne šokantne vijesti su pokazale da su nastojanja da se naprave što veće lubenice imala neočekivani učinak u Kini: eksplodirajuće lubenice!

Sve je počelo kada su mnogi farmeri primijetili da neke od njihovih lubenica pucaju na pola, a nedugo zatim na stotine jutara lubenice su izgubljene na isti način.

Međutim, ove lubenice nisu mogle eksplodirati same od sebe: dok je 19 od 20 poljoprivrednika tvrdilo da nisu koristili hemikalije u svom polju, jedno popularno đubrivo je utvrđeno kao krivac za to.

Forchlorfenuron se koristi za pravljenje lubenice i do 20% veće i omogućava njeno branje i po dvije sedmice prije, što osigurava značajan profit za poljoprivrednike. Međutim lubenice tretirane ovom vrstom đubriva su manje ukusne, više izobličene i ispunjene sa bijeljim sjemenkama umjesto crnim.

Kako se zaštititi od ovakvih lubenica

Najbolji način da se štetne hemikalije izbace iz ishrane je kupovina lokalnih organskih proizvoda od “seljaka” ili da uzgojite vlastite, što je manje vjerovatno ako živite u gradu.


Izvor: megagiga.infoPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline