OPASAN VIRUS DOŠAO U EUROPU: Ono što čini djeci je apsolutno jezivo…

Virus su u Europu donijeli putnici koji su boravili na području Kolumbije, Surinama i Gvajane. Ziku je u Veliku Britaniju unijelo troje ljudi, a do sada je potvrđen u čak 20 zemalja Latinske Amerike.

micro3

Inače, zika virus uzrokuje ozbiljna oštećenja ploda, pa se djeca čije su majke zaražene rađaju deformirana.

Glavni prijenosnik zika virusa je komarac i nema potvrde da je ikada “skočio” s čovjeka na čovjeka. Međutim, zabilježeni su slučajevi zaraze zikom seksualnim odnosom, a poznato je da virus, preko placente, majka prenosi djetetu u trbuhu. Njegovo prisustvo na tlu Britanije, potvrdio je nadležni Zavod za javno zdravstvo te zemlje.

micro2

Poznato je da zika uzrokuje mikrocefaliju u djece, ukratko, sprječava daljnji razvoj mozga djeteta i uzrokuje deformacije lubanje. Naime, kosti lubanje prerano srastu, pa se mozak više ne razvija.

U Brazilu se zika virus pojavio u listopadu prošle godine, a od tada pa sve do danas, u toj je zemlji zabilježeno čak 4 tisuće slučajeva mikrocefalije ili sitnoglavosti.

Proširio se po Kolumbiji, Ekvadoru, Salvadoru i Jamajci, pa su vlasti ženama poručile da ne rađaju, barem do 2018-te godine.

Koliko je situacija sa zikom izmaknula kontroli, potvrdio je i kolumbijski ministar zdravstva Alejandro Gaviria, koji je preko Reutersa ženama koje žele djecu poručio: “Moglo bi biti ozbiljnih posljedica, ukoliko u ovom trenutku ostanete trudne. To valja odgoditi za najmanje 6 do 8 mjeseci”

Na Jamajci zdravstvene su vlasti izdale slično upozorenje i apelirali na žene da, u narednih godinu dana, izbjegavaju trudnoću.

U Ekvadoru to je upozorenje zvučalo daleko najdrastičnije, budući je ministar zdravstva Eduardo Espinoza svim ženama svoje zemlje poručio kako će tek 2018-te biti sigurne od zika virusa.

Međutim, u zemljama poput Ekvadora ili Kolumbije teško je očekivati kako će žene moći birati točan trenutak začeća djeteta.

“Licemjerno je od vlade u Kolumbiji, primjerice, tražiti od žena da ne rađaju, kada se zna da tamo čak 50 posto trudnoća nije planirano, a seksualno je nasilje prisutno diljem zemlje”, rekla je glasnogovornica organizacije za ženska prava, Women’s Link Worldwide, Monica Roa.

micro1

Točna uzročno-posljedična veza između zika virusa i mikrocefalije još uvijek nije do kraja potvrđena. Međutim, više je no indikativno da je zika virus detektiran u čak 49 mališana koji su prošle godine umrli od mikrocefalije, u Brazilu.

Do sada se vjerovalo kako zika uzrokuje tek blage, gripi nalik, simptome u odraslih, koji ne traju duže od tjedan dana.
Za mikrocefaliju nema lijeka, a protiv zika virusa ne postoji učinkovito cjepivo.

SAD je izdalo svojim građankama upozorenje da ne putuju u 20 zemalja u kojima je potvrđeno prisustvo zika virusa.

Izvor: Danas.hr