Ona je JEDINSTVENI medicinski fenomen: Pronađena žena bez mozga!

Dvadesetčetvorogodišnja Kineskinja došla je na pregled kod doktora zato što ima mučnine i napade povraćanja već mesec dana.

Kada su je poslali skener i na magnetnu rezonancu, lekari su se našli u čudu. Ispostavilo se da ovoj ženi fali čitav jedan region mozga, cerebelum, odnosno mali mozak!

Ispitujući je, stručnjaci su saznali da je ona u potpunosti samostalno prohodala tek sa sedam godina, a samo godinu dana je bila mlađa pre nego što je počela da govori.

Danas je, spolja gledano, ona u potpunosti normalno razvijena za svoj uzrast, a u svojoj porodici nema nikog sa neurološkim smetnjama.

Iako nije završila školu, ne deluje da ima ikakvih velikih problema s inteligencijom.

mali-mozak002-670x444

U istoriji medicine zabeleženo je samo devet slučaja ljudi koji su te godine doživeli bez malog mozga, važnog za motoričke veštine kao što su održavanje ravnoteže, orijentacija u prostoru, stajanje, hodanje… Lekari nisu sigurni da li će ona uspeti da doživi duboku starost.

mali-mozak001-670x1226

Ovaj slučaj predstavlja dokaz da je ljudski mozak čudo prirode, jer poseduje neverovatnu moć prilagođavanja, odnosno sposobnost da prespoji one neurološke centre koji su oštećeni ili uklonjeni.

Izvor: Telegraf.rs