ON JE IZ BOSNE I GOVORI 56 JEZIKA: Njegova tajna je jednostavna, evo kako da naučite i vi…

Ako je izreka koja kaže da “koliko jezika govoriš toliko ljudi vrediš” barem delimično istinita, onda je Muhamed Mešić iz Tuzle fenomen od čoveka!

mesic-670x447

Ovaj Bošnjak ima 32 godine, a govori čak 56 jezika! Sa samo 16 godina obavljao funkciju opštinskog odbornika. Osim što je pravnik, diplomirao je japanski i hebrejski, a trenutno je savetnik makedonskog predsednika Đorđa Ivanova i dobitnik prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Uprkos neverovatnoj biografiji, Mešić je skroman kada priča o poznavanju 56 jezika i tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

– Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni “krivac” za naše uspehe. Svet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu reč prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je s grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na letovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo – rekao je za Mešić za Al Džaziru.

U proseku su mu potrebna dve do tri nedelje za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

– Znate, nekad nije dovoljno samo želeti, treba biti uporan. Ne zabije ni Džeko svakim šutom, ali na razne načine pokušava i uspe mu. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke. Treba naći način na koji najlakše i najefikasnije savladati gradivo i, ako ste uporni, uspeh je neminovan epilog.

On tvrdi da što više jezika govorimo lakše učimo ostale, jer su jezici dosta povezani i imaju sličnosti.

– Od 365 dana u godini, ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite da uspete i ja to, zaista, jesam. Zato svima savetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i da budu svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi. Zato, tražimo znanje i cenimo ga. U malim zemljama kao što su naše, balkanske, znanje je ključni adut – zaključio je Mešić.

Izvor: Al Džazira