ODUŠEVIO SVIJET: Pročitajte pismo koje je jedan novinar uputio Donaldu TrumpuBrandon Stanton je novinar i fotograf koji već mjesecima oduševljava svijet pričama Njujorčana, ali i ljudi iz cijelog svijeta, na Facebook stranici Humans of New York.

56e1a933-3d0c-4d3f-bb70-2ec60a0a0a6c-trump-690x480


Do sada se nije bavio politikom, ali danas je po prvi put objavio jedan politički “obojen” tekst – otvoreno pismo Donaldu Trumpu.

Tri sata nakon objavljivanja, njegov post je sakupio više od 760 hiljada lajkova i na hiljade komentara, a post vam donosimo u cjelosti:

“Gospodine Trump:

Pokušavam da budem apolitičan. Odbio sam intervju sa nekim od Vaših kolega kandidata jer nisam želio da narušim svoj ugled i zauzmem stranu na ovim svadljivim izborima.

Mislio sam da možda trenutak nije pravi, ali sam shvatio da nema dobrog trenutka da se suprostavim nasilju i predrasudima. Za to je uvijek je pravo vrijeme! Zajedno sa milionima drugih amerikanaca shvatio sam da suprostavljanje Vama nije politička odluka, nego pitanje morala.

Gledao sam kako objavljujete rasističke tvitove i čiste laži. Vidio sam kako Vam je trebalo 48 sati da poreknete nadmoć bijelaca. Gledao sam kako zagovarate i ohrabrujete nasilje i obećavate da ćete platiti pravne pristojbe svima onima koji zbog Vas započnu svađu. Vidio sam kako opravdavate mučenje i ubistvo porodica terorista. Gledao sam kako radosno pričate o ubijanju muslimana mecima umočenim u svinjsku krv. Vidio sam i kako poredite izbjeglice sa zmijama i tvrdite kako nas Islam mrzi.

Ja sam novinar, gospodine Trump, i tokom prošle dvije godine razgovarao sam sam stotinama muslimana biranih nasumice na ulicama Irana, Iraka i Pakistana. Razgovarao sam i sa stotinama sirijskih i iračkih izbjeglica u 7 različitih država i mogu garantovati da ste Vi jedini koji širi mržnju. Oni među nama koji su obraćali pažnju na ono što govorite, neće dopustiti da promijenite svoju etiketu, Vi niste “ujedinitelj”, Vi niste “predsjednički kandidat” i niste “žrtva” ljutnje koju već mjesecima potpaljujete. Vi ste čovjek koji je podsticao razvijanje predrasuda i nasilja, vođeni slijepom željom za moć. Vaše riječi se neće promijeniti tokom sljedećih nekoliko mjeseci, i Vi ćete, nažalost, uvijek ostati takvi kakvi jeste.

Brandon Stanton”


Izvor: novi.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...