ODNOSI 40000 ŽIVOTA GODIŠNJE: Ovo je najopasniji proizvod u vašoj kući

Mislili smo da nam pomažu, a zapravo ugrožavaju zdravlje.

thinkstockphotos-516687207

Koristimo ih za osvježavanje prostora, ljepšu i ugodniju atmosferu, a u trgovinama možemo naći stotine različitih tipova i mirisa. Govorimo, dakako, o mirisnim svijećama. No, ono što mnogi nisu svjesni jest koliko nam neke od njih zapravo štete.

Istraživanje koje su proveli liječnici i pedijatri na Sveučilištu Royal u Londonu dokazalo je da je oko 40.000 smrti godišnje vezano upravo uz unutrašnje onečišćenje zraka i to ni manje ni više nego mirisnim svijećama i osvježivačima prostora.

Ono što još odmaže u svemu tome su pare iz bojlera i štetne kemikalije iz sredstava za čišćenje koje se šire zrakom.

Zašto su svijeće i osježivači toliko opasni?

Spomenuto istraživanje je pokazalo da vlade zemalja ne testiraju osvježivače, a oni nemaju nikakav sigurnosni ili zdravstveni standard. Osvježivači i mirisne svijeće posebno štete djeci jer opasni spojevi koji su unutra utječu na razvoj reproduktivnih organa.

Možda ćete pomisliti da ti spojevi nisu ništa u usporedbi sa štetnim plinovima iz tvornica i automobila koje nas svakodnevno truju. Razlika je u tome što se ti plinovi brže rasplinu i slobodno se kreću, što nije slučaj kod unutrašnjeg onečišćenja.

Ako u stanu ili kući imate dobru izolaciju, vanjski zrak ne može tako lako ući unutra, ali ni obratno, što dovodi do velike koncentracije štetnih spojeva koji nigdje ne odlaze.

Kako osvježiti dom na zdrav način?

Redovito prozračivanje prostora nužno je ako želite održati dobro zdravlje. Otvorite prozore i vrata barem jednom dnevno i pustite da zrak cirkulira neko vrijeme. Eventulni štetni plinovi lakše će i brže izaći van. Također možete iskoristiti eterična ulja limuna ili lavande koja će unijeti potrebnu svježinu u prostor.

Izvor: net.hr