OD ČEGA JE UMRO MALI MATIJA: Stigli rezultati obdukcije dječaka koji je naglo umro u vrtiću!

Dvogodišnji dječak M. M., koji je u srijedu preminuo u vrtiću “Dječji lug” u Malom Mokrom Lugu, nastradao je od sindroma iznenadne smrti (SIDS), pokazali su prvi nezvanični rezultati.

85991_2il

Ovaj misteriozni sindrom medicina još ne zna za precizno da objasni, poznato je samo da nema prave prevencije i da pogađa potpuno zdravu djecu mlađu od dvije godine.

Prema prvim rezultatima obdukcije koja je urađena na VMA u Beogradu, dječak je pre smrti bio potpuno zdrav.

– Nakon sudskomedicinske obdukcije, prvi rezultati ukazuju da je dijete bilo zdravo, bez naslijeđenih zdravstvenih mana ili drugih bolesti. Pretpostavlja se da je riječ o sindromu iznenadne smrti koja se javlja kod ovako male djece. Naravno, ovo su tek prvi rezultati, a detaljni izvještaj ćemo imati kada se završi cijeli proces, uključujući i histopatološke i toksikološke analize – otkrivaju u ovoj ustanovi.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava da takozvani sindrom iznenadne smrti nastaje pod, za medicinu, još nejasnim okolnostima.

– Sindrom iznenadne smrti pogađa odojčad, ali i djecu u drugoj godini života. On nije nepoznat medicini, ali nažalost, protiv njega nema lijeka ni prevencije. Problem je što su djeca koja umru pod ovakvim okolnostima u većini slučajeva potpuno zdrava. Jednostavno stane srce i ona prestanu da dišu. Medicina i dalje nije utvrdila okolnosti niti uzroke smrti – objašnjava dr Milićević.

Da dječaku nije radilo srce i da je u bolnicu primljen bez pulsa, iako ranije nije imao tegobe, potvrdio je i direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj prof. dr Zoran Radojčić, piše Informer.

– Dječak na prijemu nije disao i nije mu radilo srce. Nakon više od 45 minuta reanimacije na Odjeljenju intenzivne njege ljekari su konstatovali smrt djeteta. U istragu su uključeni inspektori i javni tužilac – rekao je dr Radojčić.

Izvor: Informer