Obratite pažnju: Ako u kolima na zadnjem sjedištu imate DVA POJASA, morate da platite 100 eura!Vozač kome saopšte na tehničkom pregledu da mu vozilo, koje je do sada bilo registrovano za pet putnika, a na zadnjoj klupi ima dva pojasa, pa je samim tim predviđeno za registraciju za četiri putnika, neće platiti samo izradu nove saobraćajne dozvole (1.314 dinara), već mu predstoji znatno dublje zavlačenje ruke u džep, što će ga za razne papire koštati minimalno 11.114 dinara.

– Nije dovoljno ni da donese potvrdu proizvođača. Potrebno je da od nadležne laboratorije donesu uvjerenje. U suprotnom, mi te vozače i njihova vozila vraćamo sa linije pregleda – kaže Ana Trifunović iz jednog beogradskog preduzeća koje se bavi uslugama tehničkog pregleda.


O čemu se zaista radi objasnio je direktor Centra za motorna vozila AMSS Milan Božić:

– Nema tu nikakvih nepoznanica, već se jednostavno radi o poštovanju slova zakona. Sve se radi po ZOBS (Zakon o bezbjednosti saobraćaja Srbije) i pravilniku o ispitivanju vozila. AKo vozilo ima četiri pojasa a registrovano je za petero, jasno je da je to protivzakonito i da se mora regulisati – kaže Božić.

Praktično, to znači da vlasnik vozila podnese zahtjev za ispitivanje vozila Agenciji za bezbjednost saobraćaja (300+3.000 dinara), zatim ide kod proizvođača vozila (ovlašćenog uvoznika) da mu izda odgovarajuću potvrdu o stvarnom broju sjedišta (cijena potvrde od 1.500 do 12.000 dinara), a onda sa tom dokumentacijom u neku od ovlaštenih laboratorija za ispitivanje vozila.

U Centru za motorna vozila AMSS ta usluga košta 5.000 dinara.

Po dobijanju uvjerenja od laboratorije, sva dokumenta se podnose Agenciji za bezbjednost saobraćaja i na kraju sa posljednjim papirom od Agencije odlazi se na tehnički pregled gdje mu se upisuju novi podaci i dobija novu saobraćajnu dozvolu.

Nije poznato koliko tačno ima ovih vozila.


Izvor: Večernje NovostiPOGLEDAJTE JOŠ
loading...